Wykonanie
Chleb z dodatkiem
ziemniaków miałam już okazję piec choćby tutaj (klik). Dzisiejsza propozycja powstała w oparciu o ten właśnie pomysł :) Zdecydowałam się jednak dodać prażone
płatki owsiane i dodatkowo uprażyć część
mąki. Dzięki temu
chleb nabrał ciekawego smaczku i delikatnie zmienił kolor ;) Polecam Wam bardzo, bo robi się go błyskawicznie a jest pyszny :)Składniki:100g gotowanych
ziemniaków (zimnych)500g
mąki pszennej (typ 650) (400g zwykłej + 100g uprażonej)40g
płatków owsianych górskich50g świeżych
drożdży350 ml ciepłej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruZiemniaki przecisnąć przez praskę.
Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać
cukier. Odstawić na ok. 10 minut. 100g
mąki pszennej wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć do momentu aż zmieni kolor na jasnobrązowy (uważać by nie przypalić). Zdjąć z ognia i wystudzić. Podobnie uprażyć
płatki owsiane. Do obydwu przesianych mąk dodać
sól i pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Blaszkę 40x12 natłuścić i wysypać
otrębami lub
kaszą manną. Do blaszki wyłożyć ciasto, wyrównać, a wierzch oprószyć
mąką.Odstawić na 20 minut podczas których rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Do nagrzanego wstawić
chleb i piec 45-50 minut do "suchego" patyczka. Smacznego :)