Wykonanie
Madzia od dawna mi suszyła głowę żebym
chleb z
orzechami zrobił. Gadała, gadała, aż wygadała :) Kupiłem w końcu w sklepie
orzechy, wydobyłem z lodówki zakwas, ogólnie zgromadziłem wszystko co było potrzebne i wziąłem się do roboty.
Powiem zupełnie obiektywnie, że
chleb wyszedł niesamowity. Naprawdę smaczny, te
orzechy dodały takiego niespotykanego smaku. Jestem absolutnie pewien, że
będę ten
chleb robił częściej.190 g
mąki pszennej135 g
mąki pszennej razowej135 g zakwasu8 g
drożdży świeżych1
ziemniak (po obraniu około 100 g)160 g
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru70 g
orzechów laskowychZiemniaka gotujemy, czekamy aż wystygnie i przepuszczamy przez praskę. Można go też potraktować widelcem, czy innym narzędziem jeśli ktoś nie ma praski. Generalnie chodzi o to żeby w miarę możliwość powstała z niego papka.Wszystko razem wrzucamy do dużej miski i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy tak 20 minut.
Potem przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Ciasto nam ładnie w tym czasie wyrośnie.Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy
chleb na 40 minut.Prawda, że proste?A zakwas oczywiście musi być dokarmiony ze 12 godzin wcześniej.
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)