Wykonanie
Z
orzechami laskowymi jeszcze
chleba ani nie robiłem, ani nawet nie jadłem :) Przepis podpatrzyłem w książce Gertrud Weidenger i
Marie-Theres Wiener "Pieczenie
chleba w domu". I pomyślałem, że spróbuję :) No i jak pomyślał tak też zrobił :)Składniki:
500 g
mąki pszennej pełnoziarnistej200 g
orzechów laskowych350 ml
wody20 g swieżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru z trzciny cukrowej1/2 łyżeczki
soliCałą akcję musimy zacząć kilka godzin przed planowanym wypiekiem. Znaczy się musimy w 500 ml
wody namoczyć
orzechy. Muszą tak sobie leżeć w wodzie przez kilka godzin. A jak już się namoczą to bierzemy dużą miskę (jak zawsze :)), wsypujemy tam
mąkę, wkruszamy
drożdże, zalewamy
wodą, dajemy
sól i
cukier i mieszamy około 15 minut. Powinno nam wyjść ładne elastyczne ciasto niezbyt przywierające do dłoni. Po 5 minutach wrzucamy odsączone
orzechy i mieszamy jeszcze 5 minut. A
potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Jak wyrośnie to krótko mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej). I zostawiamy na kolejne 40 minut do wyrośnięcia (pod ściereczką).Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 45 minut. Gotowe! :)---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)