Wykonanie
Przepis na szybki i niesamowicie łatwy
chleb pszenny tostowy.
Chleb z tego przepisu wychodzi bardzo miękki, puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się na kanapki, na tosty, czy grzanki. Przepis na dzisiejszy
chleb tostowy znalazłam u Pauli z bloga wilkuchnia.pl, której przepisy już nie raz sprawdziły się w mojej kuchni.Składniki:25g świeżych
drożdży2 płaskie łyżki
cukru1 szklanka ciepłej
wody450g
mąki pszennej + 2 łyżki do uformowania1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:W misce rozkruszamy
drożdże, wsypujemy
cukier i łyżką rozcieramy całość do momentu, aż
drożdże staną się płynne. Wlewamy ciepłą
wodę, mieszamy, dodajemy
mąkę i
sól. Całość mieszamy z grubsza łyżką, a po chwili zagniatamy już ręką, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto.Zagniecione ciasto obsypujemy lekko pozostałą
mąką, formujemy w zgrabny wałek/baton i przekładamy do keksówki( 26x12cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając delikatnie tak, by
chleb wypełniał całą foremkę. Odstawiamy
chleb do wyrośnięcia na 40 minut.Wyrośnięty
chleb wkładamy do rozgrzanego do 190st. piekarnika, pieczemy 35 minut na opcji góra-dół. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.Udostępnij przepisSprawdź te przepisy