ßßß Cookit - przepis na Chleb tostowy – szybki i łatwy

Chleb tostowy – szybki i łatwy

nazwa

Wykonanie

Przepis na szybki i niesamowicie łatwy chleb pszenny tostowy. Chleb z tego przepisu wychodzi bardzo miękki, puszysty i delikatny. Idealnie sprawdzi się na kanapki, na tosty, czy grzanki. Przepis na dzisiejszy chleb tostowy znalazłam u Pauli z bloga wilkuchnia.pl, której przepisy już nie raz sprawdziły się w mojej kuchni.
Składniki:
25g świeżych drożdży
2 płaskie łyżki cukru
1 szklanka ciepłej wody
450g mąki pszennej + 2 łyżki do uformowania
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
W misce rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i łyżką rozcieramy całość do momentu, aż drożdże staną się płynne. Wlewamy ciepłą wodę, mieszamy, dodajemy mąkę i sól. Całość mieszamy z grubsza łyżką, a po chwili zagniatamy już ręką, by uzyskać gładkie, jednolite ciasto.
Zagniecione ciasto obsypujemy lekko pozostałą mąką, formujemy w zgrabny wałek/baton i przekładamy do keksówki( 26x12cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając delikatnie tak, by chleb wypełniał całą foremkę. Odstawiamy chleb do wyrośnięcia na 40 minut.
Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego do 190st. piekarnika, pieczemy 35 minut na opcji góra-dół. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia.
Udostępnij przepis
Sprawdź te przepisy
Źródło:https://www.niepieprz.pl/chleb-tostowy-szybki-i-latwy