Wykonanie
co można zrobić z
ziemniakami , które zostały z obiadu? kopytka, leniwe , śląskie a poza wszelkiego rodzaju kluskami , można jeszcze zrobić
chleb.
chleb pszenno-ziemniaczany na drożdżach. jaki jest? jest przede wszystkim długo świeży i wilgotny w środku. ma chrupiącą skórkę i lekko słony smak. jest naprawdę pyszny . następnym razem pokuszę się o dodanie jakiś ziarenek do środka. wtedy będzie jeszcze lepszy.to już kolejny
chleb. który upiekłam w ramach zabawy "Upiecz Smakowity
Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica", producent
margaryny "Smakowita".składniki :2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 / 1/2 szklanki ugotowanych i przeciśniętych przez praskę
ziemniaków50 g
drożdży świeżychok 3/4 szklanki letniej
wody2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukrudrożdże rozcieramy z
cukrem , zostawiamy na chwile aż zaczną się pienić. mieszamy z letnia
woda .
mąkę i
ziemniaki zalewamy
wodą z
drożdżami, dodajemy
sól i wyrabiamy ciasto. ciasto niestety mimo podsypywania
mąką , jest klejące, dlatego polecam wyrabiać go w misce a najlepiej w mikserze z opcją do
ciasta drożdżowego. gdy ciasto jest wyrobione ( sprężyste) odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.wyrośnięte przekładamy do foremki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. pieczemy ok 40 min w temp 180 z termo. następnie gorący wyciągamy z foremki, i wstawiamy tym razem na kratce jeszcze na ok 10- 15 min , tak dla lepszego zrumienienia i podsuszenia
boków.smacznego