Wykonanie
            

Niedawno temu publikowaliśmy przepis na 
pszenny chleb z naczynia żeliwnego . Na tym samym pomyśle oparłem teraz 
chleb dyniowy. My zawsze wszystko mamy na zapas zamrożone, więc 
dynię również mieliśmy. Bo nie jestem pewien czy o tej 
porze roku 
dynię da się kupić. Ale jak się zawczasu myśli i planuje to 
potem się ma :)Ten 
chleb ma bardzo przyjemną twardawą skórkę i niezwykle mięsisty środek. Zrobiłem go już kilka 
razy. Tyle ile dyni miałem. I pewnie na jesień, jak się 
dynie pojawią, 
wrócę do tego przepisu.240 g puree z dyni (przygotowanego w ten sposób)480 g 
mąki pszennej100 ml 
wody2 łyżeczki suchych 
drożdży (lub 25-30 g świeżych)2 łyżeczki 
cukru2 łyżeczki 
soliWszystkie składniki łączymy ze sobą i przez 15 minut wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Ilość 
wody jest orientacyjna. Zależna jest od naszej dyni. Są gatunki mniej lub bardziej wodniste więc będziemy, być może, potrzebować mniej lub więcej 
wody.Po wyrobieniu wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie formujemy bochenek i układamy go na oprószonym 
mąką papierze do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy na kolejną godzinę.Pół godziny przed końcem wyrastania 
chleba wkładamy do piekarnika garnek żeliwny razem z pokrywką i nagrzewamy do maksymalnej możliwej temperatury.Gdy już 
chleb wyrośnie (po mniej więcej godzinie) oprószamy go 
mąką. Posypanie 
mąką jest istotne. Zapobiegnie nadmiernemu przypalaniu się 
chleba (i nada zamierzony wygląd).Garnek żeliwny wyjmujemy z piekarnika (bardzo ostrożnie!), zdejmujemy pokrywkę, chwytając za krawędzie papieru do pieczenia przenosimy 
chleb do garnka żeliwnego (wkładamy razem z papierem), zakrywamy pokrywką i chowamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.Po upieczeniu 
chleb około godziny studzimy na kratce.Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej 
pory żaden przepis Ci nie umknie :)