ßßß
Kolejny pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem nasion słonecznika i siemienia lnianego.Składniki na 1 chleb:Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)1/3 szklanki mąki żytniej razowej2/3 szklanki wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.Następnego dnia przygotować:2 szklanki mąki luksusowej1/2 szklanki wody30 g nasion obłuskanego słonecznika30 g nasion uprażonego siemienia lnianego1 łyżkę oliwy1 łyżeczka soliDo zaczynu resztę składników. Wymieszać do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.Smacznego!