Wykonanie
Kolejny pyszny domowy chlebek na zakwasie z dodatkiem
nasion słonecznika i
siemienia lnianego.Składniki na 1
chleb:Dzień przed pieczeniem
chleba przygotować zaczyn:3/4 szklanki
mąki luksusowej (typ 550)1/3 szklanki
mąki żytniej razowej2/3 szklanki
wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoWszystkie składniki zmieszać w naczyniu.
Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.Następnego dnia przygotować:2 szklanki
mąki luksusowej1/2 szklanki
wody30 g nasion obłuskanego
słonecznika30 g nasion uprażonego
siemienia lnianego1 łyżkę
oliwy1 łyżeczka
soliDo zaczynu resztę składników. Wymieszać do połączenia. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie
mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć
chleb z formy. Dalej studzić
chleb na kratce.Smacznego!