Wykonanie
Pin It
Przepis na ten
chleb znalazłam u Mirabbelki . Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy
chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam
ziarna słonecznika i
siemię lniane.
Składniki:Zaczyn0,5 szkl. zakwasu zrobionego z
mąki żytniej i
wodyok. 1 szklanki letniej
wody2 szklanki
mąki żytniej razowejCiasto
chlebowe1,5-2 szklanki
wody1 łyżka
soli1 łyżka
cukru1 łyżkę
oliwyok. 4 szklanki razowej typ 20001 szklanka uprażonego
słonecznika3/4 szklanki uprażonego
siemienia lnianegoWykonanie:Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz.Po tym czasie, ewentualnie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta
chlebowego.Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do
chleba.Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto
razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka.Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek.Foremki wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 200°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskuję go
wodą. Po 20 minutach trochę zmniejszam temperaturę. Od momentu włożenia
chleba do zimnego piekarnika aż do końca pieczenia powinno upłynać około godziny. Ja wczoraj wyjęłam
chleb już po 50 minutach.