ßßß Cookit - przepis na Chleb razowy na zakwasie

Chleb razowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Pin It
Przepis na ten chleb znalazłam u Mirabbelki . Mirabbelka go piecze bez ziaren, ale ponieważ my lubimy chleby z wkładką, do mojego wypieku dodałam ziarna słonecznika i siemię lniane.
Składniki:
Zaczyn
0,5 szkl. zakwasu zrobionego z mąki żytniej i wody
ok. 1 szklanki letniej wody
2 szklanki mąki żytniej razowej
Ciasto chlebowe
1,5-2 szklanki wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 łyżkę oliwy
ok. 4 szklanki razowej typ 2000
1 szklanka uprażonego słonecznika
3/4 szklanki uprażonego siemienia lnianego
Wykonanie:
Całość zaczynu wymieszać i odstawić na minimum 3-4 godz.
Po tym czasie, ewentualnie następnego dnia do zaczynu dodajemy składniki ciasta chlebowego.
Całość mieszamy ok. 10 minut, ja wykorzystałam do tego maszynę do chleba.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę. Potem należy je lekko zamieszać i przełożyć do foremek. Ciasto razowe jest luźne, nie da się utworzyć z niego bochenka.
Ta ilość ciasta wystarcza na 2 keksówki, wypełnione w 2/3. Trzeba ciastu chlebowemu pozwolić wyrosnąć aż do brzegu foremek.
Foremki wstawiam do zimnego piekarnika i ustawiam temperaturę na 200°C. Kiedy piekarnik się nagrzeje spryskuję go wodą. Po 20 minutach trochę zmniejszam temperaturę. Od momentu włożenia chleba do zimnego piekarnika aż do końca pieczenia powinno upłynać około godziny. Ja wczoraj wyjęłam chleb już po 50 minutach.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/03/chleb-razowy-na-zakwasie.html