Wykonanie
Koniec tygodnia więc pieczenie
chleba, tym razem z
mąki pełnoziarnistej .Polecam.
SKŁADNIKI1 szklanka
mąki graham orkisz2 szklanki
mąki pełnoziarnistej2 szklanki
mąki żytniej razowej1 łyżeczka
cukru1, 5 łyżeczki
soli20 g
drożdżyzakwas (Przepis TU1 łyżka
słonecznika1 łyżka
siemienia lnianegowoda ok. 1,5 szklankiWYKONANIE3 rodzaje
mąki wsypujemy do miski, mieszamy,żeby się połączyły na sucho. Dodajemy,
sól i podlewamy
wodą,następnie dodajemy zaczyn, nasiona oraz
drożdże wcześniej rozrobione z łyżką
mąki , odrobiną
cukru i
soli. Wyrabiamy, by cisto było elastyczne i nie za rzadkie.Ciasto wykładamy na deskę posypaną
mąką, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia.Wyrabiamy jeszcze raz, podsypując
mąką. Następnie wkładamy do formy wysypanej
otrębami. Wypełniamy do połowy formy.Odstawiamy i czekamy, aż urośnie i wypełni całą formę.Pieczemy 1 godzinę w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok 220 stopni.Polecam również inny rodzaj
chleba TU
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.