ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni graham z otrębami

Chleb żytni graham z otrębami

nazwa

Wykonanie

Chleb z dodatkiem mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)
Piekłam go w maszynie do chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.
2 szklanki (250ml) mąki żytniej razowej (typ 1800)
1 1/2 szklanki mąki graham (typ 1850)
1/2 szklanki otrąb
2 i 1/4 szklanki letniej wody
7 g suszonych drożdży (1 op.)
12 g soli (1 czubata łyżeczka)
1 płaska łyżeczka cukru
5 łyżek dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, pestek dyni, słonecznika)
Maszyna do chleba:
Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na chleb razowy.
Piekarnik:
(nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia chleba razowego)
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki, wysmarowanej oliwą
(lub dwóch mniejszych) i zostawić do wyrośnięcia.
P ierwsze 10 minut p iec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2013/10/chleb-zytni-graham-z-otrebami-na.html