Wykonanie
Chleb z dodatkiem
mąki graham oraz żytniej razowej. Wyszedł wilgotny i smaczny, przypomina typowego razowca. Koniecznie do powtórzenia...:)Piekłam go w maszynie do
chleba, góra się minimalnie zapadła. Tego typu
chleby najlepiej piec w długiej, wąskiej foremce.2 szklanki (250ml)
mąki żytniej razowej (typ 1800)1 1/2 szklanki
mąki graham (typ 1850)1/2 szklanki
otrąb2 i 1/4 szklanki letniej
wody7 g
suszonych drożdży (1 op.)12 g
soli (1 czubata łyżeczka)1 płaska łyżeczka
cukru5 łyżek dowolnych dodatków (np.
siemienia lnianego, pestek dyni,
słonecznika)Maszyna do
chleba:Wrzucić wszystkie składniki do maszyny, wymieszać drewnianą łyżką i nastawić program na
chleb razowy.Piekarnik:(nie piekłam wprawdzie w piekarniku ale powinien się sprawdzić standardowy sposób pieczenia
chleba razowego)Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Ciasto wymieszać i przełożyć do długiej keksówki, wysmarowanej
oliwą(lub dwóch mniejszych) i zostawić do wyrośnięcia.P ierwsze 10 minut p iec w temperaturze 220'C, następnie 10 min w 200'C, kolejne 40 min. w temperaturze 180'C.Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć ściereczką.