Wykonanie
Pyszny, sycący chlebek pszenno-żytni, dla osób, które nie muszą przestrzegać diety bezglutenowej. Przepis pochodzi z Moich Wypieków . Zawsze piekę z podwójnej porcji. Pomijam
drożdże, ponieważ świetnie wychodzi bez ich dodatku.Składniki (1 porcja):270 g żytniego zakwasu135 g
żytniej mąki razowej180 g
mąki pszennej200 g ciepłej
wody9 g
soli1 g suchych
drożdży (1/4 łyżeczki) lub 2 g
drożdży świeżych - pomijamdwie garście pestek np. dyni lub
słonecznikaWszystkie składniki wymieszać w misce i pozostawić na 45 minut, następnie przemieszać ciasto i znów zostawić na 45 minut. Ciasto przełożyć do formy i pozostawić do wyrośnięcia (około 2 h; ciasto ma prawie podwoić swoją objętość). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 220 stopniach przez ok. 50-60 minut.