Wykonanie

Placki, placuszki czy nalesniki, chyba kazdy je lubi. Lubie wymyslac nowe kombinacje smakowe.
Dynia i
jablka dominuja w tej chwili w moim jadlospisie, jesienne plony. Postanowilam wiec wyprobowac je razem w plackach.

Składniki:20 sztuk5
jabłek, średniej wielkosci5 łyżek musu
dyniowego4
jaja250g
serka ricotta1 łyżeczka vaniljowego
cukru5 łyżek
cukru2 dl
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia½ łyżeczki
soliWykonanie:Ubij lekko
jajka,
cukier,
wanilię i
ser ricotta.Przesiej
mąkę i dodaj do
jajek wraz z
proszkiem do pieczenia i
sola.Obierz
jabka ze skorki, pokroj w kostke i poddus w rondelku wrza z 2 lyzkami
cukru.
Jablka maja byc miekkie, ale wciaz w calosci.
Dynie pokroj w kostke i podpiecz w piekarniku, a
potem zmiksuj lub przepusc przez maszynke do
mielenia miesa.Na koniec dodaj
jabłka i
dynie. Wymieszaj lekko. Być może musisz dodac trochę wiecej
mąki, w zależności od wielkości
jabłek.Smaż małe, okrągłe placki na średnim ogniu z obu stron.

Polecane przepisyUcierane ciasto z
jablkami i orzechowa kruszonkaPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowaNajlepsze sniadanie gofry
dyniowe o smaku piernikowymSłodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiPlacki ziemniaczane z
cukinią