ßßß
Przepis na placki ziemniaczane po pakistańskuSkładniki:10 placków400 g gotowane ziemniaki, przeciśnięte przez praskęgarść świeżej kolendry1 cebula2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego1 łyżeczka płatków chili, lub wedle smakusól do smaku1 jajko, roztrzepaneolej do smażeniaDip jogurtowy300 ml jogurtu typu greckiego1 łyżka miodu1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka otartej skórki z cytryny½ łyżeczki nasion kminu rzymskiegoszczypta płatków chilisól do smakuWykonanie:Nasiona kminu upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz jajka i uformuj 10 placków.Zanurz każdy placek w jajku i smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.Wymieszaj wszystkie składniki na jogurtowy dip.Podawaj placki razem z dipem.
Polecane przepisyWłoskie gnocchi z gulaszem StroganoffOstra jambalaya z curry i owocami morzaSzpinakowe krokiety z kurczakiem