Wykonanie
Moja pakistańska przyjaciółka Amira gotuje wspaniale. Do moich ulubionych przepisów, które jest bardzo prosty w wykonaniu należy przepis na placki ziemniaczane . Są to placki z gotowanych
ziemniaków, przyprawione na ostro, które ja podaję z
jogurtowym dipem.Do tego dania z powodzeniem można wykorzystać resztki
ziemniaków z obiadu. Mówiąc szczerze zawsze gotuję więcej
ziemniaków z myślą, że na drugi dzień zrobię te pyszne placki, knedle czy kopytka .

Przepis na placki ziemniaczane po pakistańskuSkładniki:10 placków400 g gotowane
ziemniaki, przeciśnięte przez praskęgarść świeżej
kolendry1
cebula2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiego1 łyżeczka
płatków chili, lub wedle smaku
sól do smaku1
jajko, roztrzepane
olej do smażeniaDip
jogurtowy300 ml
jogurtu typu greckiego1 łyżka
miodu1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka otartej
skórki z cytryny½ łyżeczki nasion
kminu rzymskiegoszczypta
płatków chilisól do smakuWykonanie:Nasiona
kminu upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz
jajka i uformuj 10 placków.Zanurz każdy placek w
jajku i smaż po obu stronach na rozgrzanym tłuszczu.Wymieszaj wszystkie składniki na
jogurtowy dip.Podawaj placki razem z dipem.

Polecane przepisyWłoskie gnocchi z gulaszem StroganoffOstra jambalaya z
curry i
owocami morzaSzpinakowe krokiety z
kurczakiem