ßßß
Składniki: na 20 pizza rolls600 g mąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej500 ml ciepłego mleka30 g świeżych drożdzy1 łyżeczka soli2 łyżki oliwy6 suszonych pomidorów250 g świeżego szpinaku1 mała cebula2 ząbki czosnku200 g feta100 g parmezanu, startegosól i pieprz do smaku4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis1 łyżka oliwyroztrzepane jajko do posmarowania2 łyżki sesamu do posypaniaWykonanie:Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i posyp wszystko stratym parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.
Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo!
Polecane przepisyWegetariańska pizza z serem owczym i ziolamiPrzepis na pizza bułeczkiPrzepis na kebab pizzaPizza na zakwasie