Wykonanie
Dawno nie robiłam pizza rolls . Dzisiaj chcę wam zaproponować pizza rolls ze
szpinakiem i
feta upieczone z
mąki orkiszowej. Pyszne pizza bułeczki w sam raz na piknik czy kolację. Moje dzieci uwielbiają pizza rolls, a ja zawsze robię podwójną porcję i zamrażam, aby
mieli co jeść jak przyjdą ze szkoły. O wiele lepsze rozwiązanie niż mrożona, kupna pizza.

Składniki: na 20 pizza rolls600 g
mąki orkiszowej100 g
mąki orkiszowej, pełnoziarnistej500 ml ciepłego
mleka30 g świeżych
drożdzy1 łyżeczka
soli2 łyżki
oliwy6
suszonych pomidorów250 g
świeżego szpinaku1 mała
cebula2 ząbki
czosnku200 g
feta100 g
parmezanu, startego
sól i
pieprz do smaku4 łyżki
sosu pomidorowego, tutaj przepis1 łyżka
oliwyroztrzepane
jajko do posmarowania2 łyżki
sesamu do posypaniaWykonanie:Podgrzej
mleko i rozpuść w nim
drożdże. Wsyp
mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj
mleko z
drożdżami,
oliwę, pokrojone
suszone pomidory i
sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na
oliwie wraz z pokrojoną w kostkę
cebulą i
czosnkiem. Dopraw
solą i
pieprzem i
sosem pomidorowym. Pamiętaj, że
ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z
solą.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie
szpinak, pokrusz
ser i posyp wszystko stratym
parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj
jajkiem i posyp
sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.

Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo!


Polecane przepisyWegetariańska pizza z
serem owczym i
ziolamiPrzepis na pizza bułeczkiPrzepis na kebab pizzaPizza na zakwasie