ßßß Cookit - przepis na Pizza rolls ze szpinakiem i feta

Pizza rolls ze szpinakiem i feta

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam pizza rolls . Dzisiaj chcę wam zaproponować pizza rolls ze szpinakiem i feta upieczone z mąki orkiszowej. Pyszne pizza bułeczki w sam raz na piknik czy kolację. Moje dzieci uwielbiają pizza rolls, a ja zawsze robię podwójną porcję i zamrażam, aby mieli co jeść jak przyjdą ze szkoły. O wiele lepsze rozwiązanie niż mrożona, kupna pizza.
Składniki: na 20 pizza rolls
600 g mąki orkiszowej
100 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
500 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdzy
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
6 suszonych pomidorów
250 g świeżego szpinaku
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
200 g feta
100 g parmezanu, startego
sól i pieprz do smaku
4 łyżki sosu pomidorowego, tutaj przepis
1 łyżka oliwy
roztrzepane jajko do posmarowania
2 łyżki sesamu do posypania
Wykonanie:
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże. Wsyp mąkę do naczynia asystenta kuchennego lub innej miski jeśli masz zamiar zagniatać ciasto ręcznie, dodaj mleko z drożdżami, oliwę, pokrojone suszone pomidory i sól. Wyrób gładkie ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut pod przykryciem i w ciepłym miejscu.
Szpinak poszatkuj, jeśli jest duży i podsmaż na oliwie wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Dopraw solą i pieprzem i sosem pomidorowym. Pamiętaj, że ser feta jest słony, więc nie przesadzaj z solą.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w prostokąt o grubości 1 cm. Rozłuż równomiernie szpinak, pokrusz ser i posyp wszystko stratym parmezanem. Zroluj i pokrój na 2 cm szerokości kawałki.
Ułóż pizza bułeczki na blaszy wyłożonej pergaminem. Posmaruj jajkiem i posyp sezamem. Zostaw jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz na 225ºC (termoobieg) przez 13 minut. Pyszne pizza rolls , które można jeść na ciepło i zimno.
Jak myślicie, ile takich pizza rolls jedzą moje dzieci za jednym podejściem? Podpowiem tylko, że bardzo dużo!
Polecane przepisy
Wegetariańska pizza z serem owczym i ziolami
Przepis na pizza bułeczki
Przepis na kebab pizza
Pizza na zakwasie
Źródło:http://codojedzenia.pl/pizza-rolls-ze-szpinakiem-i-feta