Wykonanie
Pamiętacie bajkę o marynarzu z nietypowym grymasem na twarzy, który po zjedzeniu porcji
szpinaku nabywał siły niczym Galowie po wypiciu magicznego eliksiru?
Papaj był jednak dość intrygującą postacią. Kiedyś na to nie zwracałam uwagi, jednak teraz mój mózg pracuje na pełnych obrotach, kiedy oglądam wyrywkowo bajki z jego udziałem. Czy to nie
dziwne, że
Papaj jest taki pokrzywiony? Co z tą jego dziewczyną i jej zamiłowaniem do innych mężczyzn??? Hmmm
dziwne...Mimo to,
Papaj to jedyna postać/ bajka, która kojarzy mi się ze
szpinakiem. Może przesadziłam z tym przysmakiem, ale myślę, że
Papaj mógłby się skusić. Kto wie, może i
feta by mu posmakowała,
czarnuszka i
mąką pełnoziarnista? :)

Składniki na ciasto do 25sztuk pierogów:3 szklanki
mąki (u mnie pełnoziarnista)250g
jogurtu naturalnegojajko +
jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniemszczypta
soli, ew.
ziołaczarnuszkaFarsz:300g
świeżego szpinaku150g
sera feta2 ząbki
czosnkupieprzłyżka
oliwyNa łyżce
oliwy lekko podsmażamy
czosnek i dodajemy
pieprz oraz
szpinak. Nie dusimy go, lecz za pomocą sztućców lub szczypiec od razu po dotknięciu patelni obracamy na drugą stronę.
Szpinak dosłownie jest gotowy po 2-3 minutach. Jeżeli będziemy go dłużej smażyły, to puści dużo
soków.
Szpinak odstawiamy do przestygnięcia, a
fetę kroimy w drobną kostkę.W misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to dodajcie podsypcie
mąki.Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej
mąką stolnicy na grubość ok. 0,5cm. Wykrawamy szklanką koła i na środek nakładamy
szpinak oraz kostki
fety. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem.Pierogi smarujemy rozmąconym
jajkiem i posypujemy
czarnuszką.Pieczemy ok. 15min. w temperaturze 180 stopni.

Podajemy jeszcze ciepłe, a jak coś zostanie, to zabieramy ze sobą do pracy :)