ßßß Cookit - przepis na Przysmak Papaja

Przysmak Papaja

nazwa

Wykonanie

Pamiętacie bajkę o marynarzu z nietypowym grymasem na twarzy, który po zjedzeniu porcji szpinaku nabywał siły niczym Galowie po wypiciu magicznego eliksiru?
Papaj był jednak dość intrygującą postacią. Kiedyś na to nie zwracałam uwagi, jednak teraz mój mózg pracuje na pełnych obrotach, kiedy oglądam wyrywkowo bajki z jego udziałem. Czy to nie dziwne, że Papaj jest taki pokrzywiony? Co z tą jego dziewczyną i jej zamiłowaniem do innych mężczyzn??? Hmmm dziwne...
Mimo to, Papaj to jedyna postać/ bajka, która kojarzy mi się ze szpinakiem. Może przesadziłam z tym przysmakiem, ale myślę, że Papaj mógłby się skusić. Kto wie, może i feta by mu posmakowała, czarnuszka i mąką pełnoziarnista? :)
Składniki na ciasto do 25sztuk pierogów:
3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
250g jogurtu naturalnego
jajko + jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
szczypta soli, ew. zioła
czarnuszka
Farsz:
300g świeżego szpinaku
150g sera feta
2 ząbki czosnku
pieprz
łyżka oliwy
Na łyżce oliwy lekko podsmażamy czosnek i dodajemy pieprz oraz szpinak. Nie dusimy go, lecz za pomocą sztućców lub szczypiec od razu po dotknięciu patelni obracamy na drugą stronę. Szpinak dosłownie jest gotowy po 2-3 minutach. Jeżeli będziemy go dłużej smażyły, to puści dużo soków.
Szpinak odstawiamy do przestygnięcia, a fetę kroimy w drobną kostkę.
W misce łączymy wszystkie składniki i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to dodajcie podsypcie mąki.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 0,5cm. Wykrawamy szklanką koła i na środek nakładamy szpinak oraz kostki fety. Zlepiamy brzegi i układamy na blasze wyłożonej papierem.
Pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy ok. 15min. w temperaturze 180 stopni.
Podajemy jeszcze ciepłe, a jak coś zostanie, to zabieramy ze sobą do pracy :)
Źródło:http://cudaicudenka.blogspot.com/2013/06/przysmak-papaja.html