ßßß
Składniki na ciasto ( 2 blaszki o wymiarach ok. 28x35 cm*):- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej- 0,5 szklanki mąki krupczatki + mąka do podsypywania- 1 jajko- 1 opakowanie suchych drożdży (7g)- 100 ml ciepłej wody/mleka- 4 łyżki oleju rzepakowego/oliwy- przyprawy (sól, pieprz, bazylia, papryka słodka)W misce wymieszać: mąkę pełnoziarnistą, drożdże, przyprawy. Dodać jajko, wodę, olej wymieszać . Wyrobić ciasto rękoma, dodając krupczatkę, tyle, żeby ciasto przestało się kleić do ręki. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie sprężyste, potem odstawić na 20 min przykryte ściereczką.Farsz (na 2 blaszki):Pesto:- 150 g świeżego szpinaku**- kilka plastrów suszonych pomidorów w oliwie- 2 ząbki czosnku- 2 garści pestek dyni- sok z połowy cytryny- garść parmezanu- kilka łyżek oleju rzepakowego/oliwy- sól, pieprz, bazylia suszona, papryka słodka, chili cayennePozostałe składniki farszu:- 1 kostka fety (270 g)- 20 pomidorków koktajlowychSkładniki na pesto blendujemy, jeśli konsystencja będzie mało płynna dodajemy więcej oleju/oliwy. Pomidorki kroimy w ćwiartki. Ciasto rozwałkowujemy dość cienko, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy równomiernie pesto, posypujemy pokruszoną w rękach fetą. Rozkładamy kawałki pomidorków. Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.* Jeśli chcemy tylko jedną blaszkę zrobić, dzielimy ilość składników na pół. Żeby było wygodniej pozostajemy przy jednym jajku, na pewno nie zaszkodzi to konsystencji ciasta ;)** Oczywiście można użyć mrożonego.