Dzisiaj szybkie danie, idealne na kolację dla wszystkich wielbicieli szpinaku.Nie będę się rozpisywać, jest po prostu pyszne :DSkładniki:1 opakowanie ciasta francuskiego300 g świeżego szpinaku ( może być też mrożony)2 średnie pomidory1/2 opakowania sera fetaliście bazylii3 ząbki czosnkuoliwa z oliweksól, pieprzpapryka słodkapieprz cayenneSzpinak umyć, lekko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oliwy z oliwek i zrumienić czosnek, dodać szpinak i dusić aż do momentu kiedy cała woda wyparuje. Przyprawić do smaku.Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, by równo wyrosło. Wyłożyć na nie szpinak. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i rozrzucić równomiernie na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do zrumienienia się ciasta ok. 15-20 minut. Udekorować listkami bazylii.