ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą

Tarta ze szpinakiem, pomidorami i fetą

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj szybkie danie, idealne na kolację dla wszystkich wielbicieli szpinaku.
Nie będę się rozpisywać, jest po prostu pyszne :D
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
300 g świeżego szpinaku ( może być też mrożony)
2 średnie pomidory
1/2 opakowania sera feta
liście bazylii
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz
papryka słodka
pieprz cayenne
Szpinak umyć, lekko posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wlać troszkę oliwy z oliwek i zrumienić czosnek, dodać szpinak i dusić aż do momentu kiedy cała woda wyparuje. Przyprawić do smaku.
Formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem, by równo wyrosło. Wyłożyć na nie szpinak. Pomidory pokroić w plasterki i ułożyć na szpinaku. Ser pokroić w kostkę i rozrzucić równomiernie na tarcie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec do zrumienienia się ciasta ok. 15-20 minut. Udekorować listkami bazylii.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2013/06/tarta-ze-szpinakiem-pomidorami-i-feta.html