ßßß
Pikantny sos o nazwie ajwar, o którym wspomniałam w moim przepisie na kanapkę pita z cevapici to sos zrobiony z grilowanego bakłażanu i papryki. U nas w domku jemy sos ajwar na ostro i lubimy jak ajwar przejdzie dymem z grila. Dodałam więc dodatkowo czerwone chili i dużą porcję czosnku, aby uzyskać ten niepowtarzalny smak.Sos ajwar najlepiej smakuje gdy jest gorący.Składniki:2 bakłażany1 duża czerwona papryka1 czerwone chili1 cały czosnek1 łyżka oliwy z oliweksól do smakuWykonanie:Bakłażany, paprykę, chili i czosnek włóż do piekarnika, albo przygotuj gril. Griluj warzywa, aż skórka na nich będzie czarna.Gotowe, ugrilowane warzywa opłukaj zimną wodą, wtedy będzie łatwiej obrać je ze skórki.Pokrój warzywa i zmiel w mikserze z oliwą. Dopraw solą.Sos ajwar to też wspaniały dip do kukurydzianych chipsów lub surowych warzyw lub dodatek do grila .Polecane przepisyOrzeźwiająca sałatka z jogurtu, fety i mięty pieprzowejKurczak w sosie estragonowym po francuskuDomowe gołąbki z młodej kapusty i bulgurWołowy woke z orzeszkami cashewSzaszłyki z karkówki, boczku i cebuliKanapka pita z cevapici i ajvar Chlebek pita super spuchnięty