ßßß
Baba ghanoush to pyszny dodatek do grillowanego kurczaka, baraniny czy innego mięsa. Lubię też baba ghanoush jako pastę do chleba. Pychotka!Składniki:około 250 ml1 duży bakłażan3 ząbki czosnku½ małej czerwonej papryki¼ łyżeczki kminu rzymskiegokilka liści mięty pieprzowejłyżka oliwysól do smakuWykonanie:Piecz bakłażana i paprykę w piekarniku na 200ºC przez około 35 minut. Schłodź, zdejmij skórkę, oczyść paprykę z nasion. Pokrój warzywa w kostkę i zmiksuj wraz z czosnkiem i miętą, dodając ciurkiem oliwę.Na końcu dopraw baba ghanoush solą i kminem rzymskim. Możesz przechowywać baba ghanoush w szklanym słoiku w lodówce do 5 dni.Polecane przepisyMuhammara dip z grillowanej papryki i włoskich orzechówOliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacjiBakłażan z jogurtem po perskuGrillowane polędwiczki i warzywaOrzeźwiająca sałatka z jogurtu, fety i mięty pieprzowej