Wykonanie
Pieczony indyk z nadzieniem to już tylko wspomnienie. Jeszcze mi zostały jakieś resztki …Co zrobię z nimi przekonacie się jutro. Piekę
indyka na święta Bożego Narodzenia co roku. W tym roku udało mi się kupić trochę mniejszego ptaka, bo ważył jedynie 3,5 kg. Wyszedł wspaniale! Złocisty, mięciutki, pachnący
ziołami, z pysznym nadzieniem. Jak przystało na świąteczny
indyk ugotowałam również sos ze świeżej
żurawiny.

Przepis na
pieczony indyk z nadzieniemSkładniki:
indyk, 3,5 kg50 g
masła½ l
drobiowego buljonu1 ½ łyżki
soli1 łyżka
papryki w proszku2 łyżeczki mielonego
pieprzuNadzienie do
indyka4 kromki
pszennego chleba, u mnie na zakwasie200 ml świeżej
żurawiny, u mnie mrożona200 ml posiekanych
migdałów2 łyżki świeżej
szałwii, posiekanej1
cebula2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smaku
olej do smażeniaSłodki
sos żurawinowy3oo ml soku z
żurawiny, zagęszczony200 ml świeżej
żurawiny, u mnie mrożonej5 łyżek
cukruWykonanie:Opłucz
indyka zimną
wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj
solą,
papryką i
pieprzem.Pokrój w kostkę
cebulę i
czosnek, zeszklij na
oleju. Pokrój w kostkę kromki
chleba, odkrój skórki. Dodaj do
cebuli wraz z posiekaną
szałwią. Na koniec dodaj
żurawinę i
migdały. Całość dopraw
solą i
pieprzem.Napełnij wnętrze
indyka nadzieniem. Skrzyżuj nogi i zwiąż je sznurkiem do pieczenia.Ułóż
indyka nogami do góry w dużej formie i wlej gorący
buljon. Obłóż kawałkami
masła.Wbij termometr w
pierś indyka i piecz na 140ºC przez około 3,5 godziny lub do uzyskania odpowiedniej temperatury
mięsa, którą w przypadku
indyka jest około 80ºC.W międzyczasie zagotuj sok z
żurawiny z
cukrem. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj
żurawinę. Jeśli
sos jest za rzadki zagęść
mąką ziemniaczaną lub pektyną. Mój sok z
żurawiny był w miarę słodki, więc dodałam tylko połowę
cukru.

Polecane przepisyDomowe
czekoladowe marshmallowsTerrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimno
Śledzie w
oleju – jak zrobić
śledzieNakleilam osiemdziesiat a Wy?
Szafranowy wieniec
drożdżowy