ßßß Cookit - przepis na Pieczony indyk z nadzieniem

Pieczony indyk z nadzieniem

nazwa

Wykonanie

Pieczony indyk z nadzieniem to już tylko wspomnienie. Jeszcze mi zostały jakieś resztki …Co zrobię z nimi przekonacie się jutro. Piekę indyka na święta Bożego Narodzenia co roku. W tym roku udało mi się kupić trochę mniejszego ptaka, bo ważył jedynie 3,5 kg. Wyszedł wspaniale! Złocisty, mięciutki, pachnący ziołami, z pysznym nadzieniem. Jak przystało na świąteczny indyk ugotowałam również sos ze świeżej żurawiny.
Przepis na pieczony indyk z nadzieniem
Składniki:
indyk, 3,5 kg
50 g masła
½ l drobiowego buljonu
1 ½ łyżki soli
1 łyżka papryki w proszku
2 łyżeczki mielonego pieprzu
Nadzienie do indyka
4 kromki pszennego chleba, u mnie na zakwasie
200 ml świeżej żurawiny, u mnie mrożona
200 ml posiekanych migdałów
2 łyżki świeżej szałwii, posiekanej
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Słodki sos żurawinowy
3oo ml soku z żurawiny, zagęszczony
200 ml świeżej żurawiny, u mnie mrożonej
5 łyżek cukru
Wykonanie:
Opłucz indyka zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, papryką i pieprzem.
Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, zeszklij na oleju. Pokrój w kostkę kromki chleba, odkrój skórki. Dodaj do cebuli wraz z posiekaną szałwią. Na koniec dodaj żurawinę i migdały. Całość dopraw solą i pieprzem.
Napełnij wnętrze indyka nadzieniem. Skrzyżuj nogi i zwiąż je sznurkiem do pieczenia.
Ułóż indyka nogami do góry w dużej formie i wlej gorący buljon. Obłóż kawałkami masła.
Wbij termometr w pierś indyka i piecz na 140ºC przez około 3,5 godziny lub do uzyskania odpowiedniej temperatury mięsa, którą w przypadku indyka jest około 80ºC.
W międzyczasie zagotuj sok z żurawiny z cukrem. Gotuj aż sos zacznie gęstnieć. Dodaj żurawinę. Jeśli sos jest za rzadki zagęść mąką ziemniaczaną lub pektyną. Mój sok z żurawiny był w miarę słodki, więc dodałam tylko połowę cukru.
Polecane przepisy
Domowe czekoladowe marshmallows
Terrina z dorsza i łososia i szafranowy sos na zimno
Śledzie w oleju – jak zrobić śledzie
Nakleilam osiemdziesiat a Wy?
Szafranowy wieniec drożdżowy
Źródło:http://codojedzenia.pl/pieczony-indyk-z-nadziewaniem