ßßß Cookit - przepis na Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią

Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią

nazwa

Wykonanie

Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią … nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około mielone kotlety warto od czasu do czasu zrobić pieczeń z mięsa mielonego lub pieczeń rzymską, którą można nadziać czym tylko się zapragnie. Przygotowanie pieczeni jest tez o wiele mniej pracochłonne, dlatego często sięgam po przepisy na to danie.
Dzisiejsza pieczeń rzymska nabrała cudownego smaku dzięki serowi feta i świeżej bazylii. Polecam również sos do pieczeni, który ugotowałam z dodatkiem ciemnej soi, sosu powstałego z pieczenia mięsa i dżemu z czerwonej borówki.
Składniki:
5-6 porcji
1kg mielonego mięsa, ja użyłam wieprzowo wołowe
150 ml śmietanki
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżka soli
½ łyżeczki pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
1 łyżeczka papryki w proszku
100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
2 łyżki startej cebuli
garść świeżej bazylii, grubo pokrojonej
Sos brązowy z soją i czerwoną borówką
1 szalotka
150 ml dżemu borówkowego
150 ml wrzątku
50 ml śmietany
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1 łyżka ciemnej soi
1 łyżka brązowego cukru
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Z podanych składników zrób farsz. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem, a potem nałóż farsz. Piecz pieczeń na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut.
W tym czasie przygotuj sos. Mąke zrumień na suchej patelni, dodaj masło i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie dodaj wrzątek cały czas mieszając, żeby się nie porobiły kluski.
Dodaj soję, śmietanę i przyprawy, zagotuj, a na końcu dodaj dżem borówkowy.
Podaj pieczen z puree ziemniaczanym, polaną sosem.
Polecane przepisy
Kotlety mielone z suszonymi pomidorami
Klopsiki mięsne z parmezanem
Oliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacji
Lekkie sałatki nie tylko do grilla
Tradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu
Źródło:http://codojedzenia.pl/pieczen-z-miesa-mielonego-z-feta-i-bazylia