Wykonanie

Pieczeń z
mięsa mielonego z
feta i
bazylią … nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około mielone kotlety warto od czasu do czasu zrobić pieczeń z
mięsa mielonego lub pieczeń rzymską, którą można nadziać czym tylko się zapragnie. Przygotowanie pieczeni jest tez o wiele mniej pracochłonne, dlatego często sięgam po przepisy na to danie.Dzisiejsza pieczeń rzymska nabrała cudownego smaku dzięki serowi
feta i świeżej
bazylii. Polecam również sos do pieczeni, który ugotowałam z dodatkiem ciemnej soi, sosu powstałego z
pieczenia mięsa i
dżemu z czerwonej
borówki.

Składniki:5-6 porcji1kg
mielonego mięsa, ja użyłam wieprzowo wołowe150 ml
śmietanki1
jajko2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
soli½ łyżeczki
pieprzuszczypta
pieprzu cayenne1 łyżeczka
papryki w proszku100 g
sera feta, pokrojonego w kostkę2 łyżki startej
cebuligarść świeżej
bazylii, grubo pokrojonejSos brązowy z
soją i czerwoną
borówką1
szalotka150 ml
dżemu borówkowego150 ml wrzątku50 ml
śmietany1 łyżka
mąki1 łyżka
masła1 łyżka ciemnej soi1 łyżka
brązowego cukrusól i
pieprz do smakuWykonanie:Z podanych składników zrób farsz. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem, a
potem nałóż farsz. Piecz pieczeń na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut.W tym czasie przygotuj sos.
Mąke zrumień na suchej patelni, dodaj
masło i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie dodaj wrzątek cały czas mieszając, żeby się nie porobiły kluski.Dodaj
soję,
śmietanę i
przyprawy, zagotuj, a na końcu dodaj
dżem borówkowy.Podaj pieczen z puree ziemniaczanym, polaną sosem.Polecane przepisyKotlety mielone z
suszonymi pomidoramiKlopsiki
mięsne z
parmezanemOliwkowe zawijańce i dip z
feta i
pistacjiLekkie sałatki nie tylko do grillaTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu