ßßß
Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią … nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około mielone kotlety warto od czasu do czasu zrobić pieczeń z mięsa mielonego lub pieczeń rzymską, którą można nadziać czym tylko się zapragnie. Przygotowanie pieczeni jest tez o wiele mniej pracochłonne, dlatego często sięgam po przepisy na to danie.Dzisiejsza pieczeń rzymska nabrała cudownego smaku dzięki serowi feta i świeżej bazylii. Polecam również sos do pieczeni, który ugotowałam z dodatkiem ciemnej soi, sosu powstałego z pieczenia mięsa i dżemu z czerwonej borówki.
Składniki:5-6 porcji1kg mielonego mięsa, ja użyłam wieprzowo wołowe150 ml śmietanki1 jajko2 łyżki bułki tartej1 łyżka soli½ łyżeczki pieprzuszczypta pieprzu cayenne1 łyżeczka papryki w proszku100 g sera feta, pokrojonego w kostkę2 łyżki startej cebuligarść świeżej bazylii, grubo pokrojonejSos brązowy z soją i czerwoną borówką1 szalotka150 ml dżemu borówkowego150 ml wrzątku50 ml śmietany1 łyżka mąki1 łyżka masła1 łyżka ciemnej soi1 łyżka brązowego cukrusól i pieprz do smakuWykonanie:Z podanych składników zrób farsz. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem, a potem nałóż farsz. Piecz pieczeń na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut.W tym czasie przygotuj sos. Mąke zrumień na suchej patelni, dodaj masło i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie dodaj wrzątek cały czas mieszając, żeby się nie porobiły kluski.Dodaj soję, śmietanę i przyprawy, zagotuj, a na końcu dodaj dżem borówkowy.Podaj pieczen z puree ziemniaczanym, polaną sosem.Polecane przepisyKotlety mielone z suszonymi pomidoramiKlopsiki mięsne z parmezanemOliwkowe zawijańce i dip z feta i pistacjiLekkie sałatki nie tylko do grillaTradycyjne kotlety mielone w nowoczesnym wydaniu