Wykonanie
Degustacja rozpoczęła się przystawkami wszelakiej
maści, oczywiście mnóstwo
łososia,
śledzia, dwa rodzaje domowej roboty
musztardy,
rostbef i świąteczna
szynka, różnego rodzaju smarowidła,
ziemniaki. Wszystkie porcje były bardzo małe i nie dziwota, bo żeby spróbować wszystkiego po kolei nie dałabym rady…Ale jeśli komuś jakaś przystawka przypadła do gustu to można było się poczęstować nie jeden raz. Moją uwagę zwróciły małe ziemniaczane medaliony z
łososiem i kremem z
bitej śmietany i
chrzanu. Wspaniałe!Oczywiście nie obyło się bez prezentacji win i
piwa. Pewnie się zdziwiliście ale Szwedzi bardzo lubią
piwo jako
napój do świątecznym smakołyków. Ja lubię
piwo ale wolałam spróbować ich
czerwone wino i nie byłam zawiedziona.Co jeszcze jedliśmy, bo się na pewno domyślacie, że były również dania na ciepło i deser dowiecie się w następnym wpisie, a dziś zainspirowana przedwczorajszą wizytą chcę Wam zaproponować przepis na pyszną przystawkę z
ziemniaków i marynowanego
łososia (gravad lax).
Łososia kupiłam ale w tym roku postanowiłam, że na święta przyrządzę go sama. Nie mniej przystawka jest pyszna i prosta w wykonaniu.
![](/Data/Images/codojedzenia.pl\no-i-mamy-listopad/l/-1392970091.jpg)
Ziemniaczane medaliony z marynowanym
łososiemSkładniki:30 porcji400 g ugotowanych
ziemniaków w mundurkach60 g
sera feta2 łyżki posiekanej
pietruszki3 łyżki
czerwonej cebuli, drobno posiekanej2
żółtkasól i
pieprz do smaku
olej do smażenia150 g marynowanego
łososia100 ml
śmietanki kremówki1- 2 łyżki utartego
chrzanuUgotowane
ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z pokruszoną
feta,
cebulą,
pietruszką i
żółtkami. Formuj małe placuszki i smaż na małym ogniu po obu stronach. Lekko ostudź. Ubij
śmietanę i wymieszaj z utartym
chrzanem. Napełnij szprycę. Na każdy placuszek ułóż po kawałku
łososia, a następnie udekoruj rozetką ze
śmietany.Polecane przepisyRustykalna
sałatka ziemniaczanaTort
krewetkowo łososiowy ala cheesecakeWarzywne spaghetti z sosem z
łososiaJak wykorzystać resztki
ziemniakówPrzepis miesiąca – dania z grilla i konkurs z nagrodą