ßßß Cookit - przepis na No i mamy listopad!

No i mamy listopad!

nazwa

Wykonanie

Degustacja rozpoczęła się przystawkami wszelakiej maści, oczywiście mnóstwo łososia, śledzia, dwa rodzaje domowej roboty musztardy, rostbef i świąteczna szynka, różnego rodzaju smarowidła, ziemniaki. Wszystkie porcje były bardzo małe i nie dziwota, bo żeby spróbować wszystkiego po kolei nie dałabym rady…Ale jeśli komuś jakaś przystawka przypadła do gustu to można było się poczęstować nie jeden raz. Moją uwagę zwróciły małe ziemniaczane medaliony z łososiem i kremem z bitej śmietany i chrzanu. Wspaniałe!
Oczywiście nie obyło się bez prezentacji win i piwa. Pewnie się zdziwiliście ale Szwedzi bardzo lubią piwo jako napój do świątecznym smakołyków. Ja lubię piwo ale wolałam spróbować ich czerwone wino i nie byłam zawiedziona.
Co jeszcze jedliśmy, bo się na pewno domyślacie, że były również dania na ciepło i deser dowiecie się w następnym wpisie, a dziś zainspirowana przedwczorajszą wizytą chcę Wam zaproponować przepis na pyszną przystawkę z ziemniaków i marynowanego łososia (gravad lax). Łososia kupiłam ale w tym roku postanowiłam, że na święta przyrządzę go sama. Nie mniej przystawka jest pyszna i prosta w wykonaniu.
Ziemniaczane medaliony z marynowanym łososiem
Składniki:
30 porcji
400 g ugotowanych ziemniaków w mundurkach
60 g sera feta
2 łyżki posiekanej pietruszki
3 łyżki czerwonej cebuli, drobno posiekanej
2 żółtka
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
150 g marynowanego łososia
100 ml śmietanki kremówki
1- 2 łyżki utartego chrzanu
Ugotowane ziemniaki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z pokruszoną feta, cebulą, pietruszką i żółtkami. Formuj małe placuszki i smaż na małym ogniu po obu stronach. Lekko ostudź. Ubij śmietanę i wymieszaj z utartym chrzanem. Napełnij szprycę. Na każdy placuszek ułóż po kawałku łososia, a następnie udekoruj rozetką ze śmietany.
Polecane przepisy
Rustykalna sałatka ziemniaczana
Tort krewetkowo łososiowy ala cheesecake
Warzywne spaghetti z sosem z łososia
Jak wykorzystać resztki ziemniaków
Przepis miesiąca – dania z grilla i konkurs z nagrodą
Źródło:http://codojedzenia.pl/no-i-mamy-listopad