Wykonanie
Witam serdecznie i zapraszam na muffiny
dyniowe ze
śliwkami . Dawno nie piekłam muffinów, więc trochę za nimi zatęskniłam. Dzisiaj upiekłam muffiny
dyniowe z dodatkiem wędzonych
śliwek. Pyszne, wilgotne muffiny . Nie przypuszczałam, że
dynia i wędzona
śliwka tak fajnie do siebie pasują.

Masa na muffiny jest dosyć gęsta, ale nie zapominajcie, że pieczona
dynia jest bardzo wilgotna. Muffiny
dyniowe pieką się też znacznie dłużej niż na przykład muffiny
czekoladowe .

Składniki: na 10 dużych muffinów250 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu120 g
cukru100 ml
jogurtu2
jajka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego100 g roztopionego
masła350 g upieczonej i rozgniecionej dyni70 g wędzonych
śliwek, pokrojonych na małe kawałki3 łyżki grubo posiekanych
orzechów pekan + 2 łyżki do posypaniaWykonanie:Suche składniki czyli
mąkę,
cukier, proszek i
cynamon wymieszaj w misce. W drugiej misce wymieszaj widelcem
jogurt,
jajka, roztopione
masło i ekstrakt
waniliowy.Wymieszaj teraz mokre składniki z
dynią. Na koniec dodaj suche składniki wędzone
śliwki i część
orzechów. Wymieszaj delikatnie.Papierowe papilotki umieść w formie do muffinek i napełnij masą. Piecz na 175ºC przez około 20 minut.

Pozwoliłam sobie polukrować muffiny i posypać resztą
orzechów. Na 10 muffinów potrzeba 150 ml
cukru pudru i około jednej łyżki
soku z cytryny.Polecane przepisyMuffiny brownies z
masłem arachidowymMuffiny mocno
czekoladowe z kawałkami
czekoladyMuffiny
czekoladowo sernikoweMuffinki z
truskawkami i polentąMuffinki z
awokado