ßßß Cookit - przepis na Mini donuts na proszku

Mini donuts na proszku

nazwa

Wykonanie

Mini donuts na proszku są na pewno mniej kaloryczne niż tradycyjne drożdżowe donuts, chociaż i te drożdżowe można bez problemu upiec w piekarniku zamiast smażyć. Skusiłam się na formę do donuts, więc dzisiaj z samego rana (wiem, wiem Dzień Kobiet, a ja na nogach od rana, ale ja nie lubię długo spać…) upiekłam moje mini donuts na proszku, makowo cytrynowe. Donuts smakują podobnie jak muffinki, a ich dużą smakową zaletą na pewno jest lukier , u mnie dzisiaj mocno cytrynowy.
Składniki:
150 g mąki
1 łyżka suchego maku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 duże jajko
2 łyżki stopionego masła
75 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jeden cytryny
Cytrynowy lukier
170 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
Piekarnik nastaw na 175ºC na termoobieg. Bez termoobiegu o 15 stopni więcej. Przesiej mąkę proszek i wymieszaj z makiem. Lekko zmiksuj mokre składniki wraz z solą po czym dodaj suche składniki. Wymieszaj wszystko lekko. Formę do donuts posmaruj olejem i napełnij masą. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 9 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Utrzyj lukier i pokryj nim donuts.
Polecane przepisy
Dyniowe pączki z dziurką bez smazenia
Marchewkowe ciasteczka z kremem
Cytrynowe ciasteczka z makiem
Słodkie bułeczki z makiem
Seromak z jagodami
Źródło:http://codojedzenia.pl/mini-donuts-na-proszku