ßßß
Składniki:150 g mąki1 łyżka suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 duże jajko2 łyżki stopionego masła75 ml mleka2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z jeden cytrynyCytrynowy lukier170 g cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z cytryny
Piekarnik nastaw na 175ºC na termoobieg. Bez termoobiegu o 15 stopni więcej. Przesiej mąkę proszek i wymieszaj z makiem. Lekko zmiksuj mokre składniki wraz z solą po czym dodaj suche składniki. Wymieszaj wszystko lekko. Formę do donuts posmaruj olejem i napełnij masą. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 9 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Utrzyj lukier i pokryj nim donuts.Polecane przepisyDyniowe pączki z dziurką bez smazeniaMarchewkowe ciasteczka z krememCytrynowe ciasteczka z makiemSłodkie bułeczki z makiemSeromak z jagodami