Mini donuts na proszku są na pewno mniej kaloryczne niż tradycyjne drożdżowe donuts, chociaż i te drożdżowe można bez problemu upiec w piekarniku zamiast smażyć. Skusiłam się na formę do donuts, więc dzisiaj z samego rana (wiem, wiem Dzień Kobiet, a ja na nogach od rana, ale ja nie lubię długo spać…) upiekłam moje mini donuts na proszku, makowocytrynowe. Donuts smakują podobnie jak muffinki, a ich dużą smakową zaletą na pewno jest lukier , u mnie dzisiaj mocno cytrynowy.Składniki:150 g mąki1 łyżka suchego maku1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 duże jajko2 łyżki stopionego masła75 ml mleka2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z jeden cytrynyCytrynowylukier170 g cukru pudru2 łyżki soku z cytrynyskórka otarta z cytrynyPiekarnik nastaw na 175ºC na termoobieg. Bez termoobiegu o 15 stopni więcej. Przesiej mąkę proszek i wymieszaj z makiem. Lekko zmiksuj mokre składniki wraz z solą po czym dodaj suche składniki. Wymieszaj wszystko lekko. Formę do donuts posmaruj olejem i napełnij masą. Wyrównaj powierzchnię i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 8 – 9 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź. Utrzyj lukier i pokryj nim donuts.Polecane przepisyDyniowe pączki z dziurką bez smazeniaMarchewkoweciasteczka z krememCytrynoweciasteczka z makiemSłodkie bułeczki z makiemSeromak z jagodami