ßßß
Składniki:250g mąki100g masła1 łyżka jogurtu2/3 szklanki cukru pudru1 jajko1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:1. Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek, jajko, miękkie masło i jogurt.2. Ciasto dokładnie zagnieść. Uformować kulkę, zawinąć w folię i umieścić w lodówce na 20 min.3. Lekko rozwałkować ciasto na grubość 0,5mm.4. Wykroić ciastka dowolna foremką. Wykładać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp 180C 12-15 min aż nabiorą złotego koloru.
Lukier cytrynowy1 szklanka cukru pudru2-3 łyzki soku z cytrynyCukier ucierać z sokiem tak długo aż powstanie gładka, błyszcząca masa. Jeżeli jest za gęsty mozna dodać więcej soku lub wody.Na wystudzonych ciastkach rozsmarować lukier:)Smacznego