ßßß
Składniki4 jajka1 szkl cukru pudru25 dag masłasok z 2 cytryn2 czubate łyżeczki skórki otartej z cytryny2 szkl mąki1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczeniadodatkowolukier cytrynowyskórka cytrynowa kandyzowana
WykonanieBiałka oddzielić od żółtek.Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. Zalewamy wrzątkiem masło, po 2 minutach ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Puszyste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem posypanej tartą bułką formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni, pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie zarumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.