Wykonanie
Wielkanoc to czas pysznych słodkości, które najlepiej smakują w tym okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości. Najczęściej kończy się na kilku kawałkach. babka idealnie pasuję do świątecznej
kawy czy
herbaty. Jest genialna polecam Was serdecznie :)
Składniki4
jajka1 szkl
cukru pudru25 dag
masłasok z 2
cytryn2 czubate łyżeczki skórki otartej z
cytryny2 szkl
mąki1 kopiasta łyżeczka
proszku do pieczeniadodatkowo
lukier cytrynowyskórka cytrynowa kandyzowana
Wykonanie
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. Zalewamy wrzątkiem
masło, po 2 minutach ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy stopniowo
cukier,
żółtka, sok i
skórkę z cytryny,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Puszyste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem posypanej
tartą bułką formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni, pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie zarumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.