ßßß Cookit - przepis na Maślane bułeczki z borówką i dulce de leche

Maślane bułeczki z borówką i dulce de leche

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj u mnie drożdżowe maślane bułeczki z kwaśną borówką i bardzo słodkim dulce de leche . Wspaniała kombinacja, zachęcam do wypróbowania. Do tego ciasto drożdżowe pachnące świeżo zgniecionym kardamonem … wspaniałe aromaty! No i jak tu nie kochać piec!
Czerwona borówka znana w Szwecji pod nazwą lingon jest bardzo popularnym, dzikim owocem, na które sezon właśnie dobiegł końca. Borówka jest bardzo kwaśna i wspaniale pasuje do różnych wypieków ale nie tylko. Szwedzi jedzą swoje köttbullar czy kålpudding z dżemem z borówki.
Przepis na maślane bułeczki z borówką i dulce de leche
Składniki: na 24 maślane bułeczki
25 g świeżych drożdży
250 – 300 ml mleka
80 g masła
1 jajko
3 łyżki cukru, czubate
800 ml mąki
½ łyżeczki kardamonu, zgniecionego w mozdzierzu
szczypta soli
100 ml czerwonej borówki
1 mała puszka dulce de leche
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże i cukier. Dodaj mąkę, jajko i zarób elastyczne ciasto.
Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostygnięte masło. Pozostaw ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka, każde napełnij łyżeczką dulce de leche i borówkami. Ja użyłam mrożonych borówek. Uformuj w miarę okrągłe bułeczki. Przykryj ściereczką i pozistaw do wyrośnięcia na 20 minut.
Piecz maślane bułeczki na 225ºC (termoobieg) przez 12 minut. Ostudzone bułeczki posyp cukrem pudrem.
Maślane bułeczki to wspaniałe śniadanie czy podwieczorek. Polecam rówież maślane rogaliki z serkiem brie .
Polecane przepisy
Owsiane bułeczki z cynamonem
Prawie dietetyczne drożdżówki
Maślane rogaliki z serem brie
Szwedzkie buleczki do herbaty tekakor
Dyniowe pączki z dziurką bez smazenia
Źródło:http://codojedzenia.pl/maslane-buleczki-z-borowka-i-dulce-de-leche