Wykonanie
Dzisiaj u mnie
drożdżowe maślane bułeczki z kwaśną
borówką i bardzo słodkim dulce de leche . Wspaniała kombinacja, zachęcam do wypróbowania. Do tego
ciasto drożdżowe pachnące świeżo zgniecionym
kardamonem … wspaniałe aromaty! No i jak tu nie kochać piec!

Czerwona
borówka znana w Szwecji pod nazwą lingon jest bardzo popularnym, dzikim
owocem, na które sezon właśnie dobiegł końca.
Borówka jest bardzo kwaśna i wspaniale pasuje do różnych wypieków ale nie tylko. Szwedzi jedzą swoje köttbullar czy kålpudding z
dżemem z
borówki.

Przepis na maślane bułeczki z
borówką i dulce de lecheSkładniki: na 24 maślane bułeczki25 g świeżych
drożdży250 – 300 ml
mleka80 g
masła1
jajko3 łyżki
cukru, czubate800 ml
mąki½ łyżeczki
kardamonu, zgniecionego w mozdzierzuszczypta
soli100 ml czerwonej
borówki1 mała puszka dulce de leche
cukier puder do posypaniaWykonanie:Podgrzej
mleko i rozpuść w nim
drożdże i
cukier. Dodaj
mąkę,
jajko i zarób elastyczne ciasto.Pod koniec wyrabiania dodaj rozpuszczone i ostygnięte
masło. Pozostaw
ciasto drożdżowe do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na grubość 1,5 cm. Wytnij kółka, każde napełnij łyżeczką dulce de leche i
borówkami. Ja użyłam mrożonych
borówek. Uformuj w miarę okrągłe bułeczki. Przykryj ściereczką i pozistaw do wyrośnięcia na 20 minut.Piecz maślane bułeczki na 225ºC (termoobieg) przez 12 minut. Ostudzone bułeczki posyp
cukrem pudrem.

Maślane bułeczki to wspaniałe śniadanie czy podwieczorek. Polecam rówież maślane rogaliki z
serkiem brie .Polecane przepisyOwsiane bułeczki z
cynamonemPrawie dietetyczne drożdżówkiMaślane rogaliki z
serem brieSzwedzkie buleczki do
herbaty tekakor
Dyniowe pączki z dziurką bez smazenia