ßßß
Sos z dynią i pieczarkami jest również bajecznie prosty w wykonaniu. U mnie rządził dzisiaj rozmaryn, gałka muszkatałowa i sok z limetki. Deliaktny sos o naturalnie słodkim smaku z lekką cytrusową nutą. Sos wspaniale neutralizuje dosyć ostro przyprawiony kurczak. Całość uwieńczyłam pieczonymi ziemniakami.Kurczak w sosie z dynią i pieczarkamiSkładniki:5 porcji800 g piersi z kurczaka1 łyżka słodkiej papryki w proszku1 łyżeczka ostrej papryki w proszku650 g dynii piżmowej, waga po oczyszczeniu1 cebula2 ząbki czosnku250 g pieczarek250 ml bulionu z kurczaka250 ml śmietanki2 łyżki oleju do smażenia1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej1łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego1 łyżka soku z limetkisól i pieprz do smakuDodatki1,5 kg ziemniaków3 łyżki olejusólWykonanie:Podziel piersi na mniejsze porcje, jeśli są podwójne lub bardzo duże. Posól i oprósz obiema paprykami w proszku. Zrumień na rozgrzanym oleju, a następnie zmniejsz trochę temperaturę i smaż jeszcze przez 5- 10 minut w zależności od grubości porcji kurczaka.Przygotuj sos. Cebulę i pieczarki obierz. Cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki przekrój na pół. Smaż cebulę i pieczarki na oleju, dodaj przyprawy i pokrojoną w kostkę dynię. Smaż jeszcze przez 3 minuty, po czym dodaj bulion. Zagotuj sos i teraz dodaj śmietankę. Gotuj sos, aż warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.Tak przygotowanym sosem zalej usmażone piersi kurczaka.Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Smaż porcjami na oleju. Posól przed podaniem.
Polecane przepisyJesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranuMarynowany kurczak na patyku z polentąKurczak w pistacjowej panierceKotleciki mielone z kurczaka w pomidorowym sosieKurczak grillowany w pomadzie miodowej