ßßß
Krajanka malinowaSkładniki:Biszkoptprostokątna forma do pieczenia, 25 cm x 35 cm6 żółtek3 białka80 g cukru60 g pszennej mąki10 g kukurydzianej skrobiiszczypta soliUbij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem i wylej masę, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika. Piecz biszkopt przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika, ostudź i oderwij od pergaminu.Galaretka malinowa500 g malin, mogą być mrożone80 g cukru200 ml wody8 listków żelatyny lub 8 łyżeczek żelatyny w poszku
Żelatynę namocz w wodzie. Wszystkie składniki na galaretkę, a mianowicie wodę, maliny i cukier umieść w rondelku i doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, pod warunkiem, że używasz mrożone maliny jak ja. W przypadku świeżych malin wystarczy doprowadzić do wrzenia. Napęczniałą żelatynę – listki odciśnij z wody i dodaj do gorących owoców. Żelatynę w proszku dodaj do owoców bez odciskania. Zamieszaj i odstaw w chłodne miejsce. Kiedy galaretka zacznie tężeć to pora aby ją wylać na biszkopt.Krem śmietankowy500 ml śmietanki250 g mascarpone1 łyżka cukru podru1 łyżeczka waniliowej pastyBeza3 białka150 g cukru1 łyżka kukurydzianej skrobii2 łyżki posiekanych pistacji
Ubij białka na sztywno. Zacznij dodawać po łyżce cukru, miksując do rozpuszczenia cukru. Kiedy piana jest już bardzo sztywna i lśniąca dodaj skrobię i zmiksuj jeszcze raz. Formę, w której piekłaś biszkopt odwróć do góry dnem. Przykryj pergaminem o rozmiarach dna i wyłóż pianę. Posyp pistacjami i piecz bezę przez 90 minut w piekarniku rozgrzanym do 120ºC. Upieczoną bezę wysusz w wyłączonym piekarniku.Ubij śmietanę. Podkoniec ubijania dodaj mascarpone, wanilię i cukier puder. Pokryj ciasto śmietankowym kremem, a następnie przykryj bezą. Wstaw do lodówki na 2 godziny po czym wyjmij i pokrój na kawałki.Polecane przepisySzarlotka ze śmietanąOwsiane ciastka krajankaPrzepis miesiąca – kruche ciastaProste ciasto z rabarbaremCiasto czekoladowe z szafranowymi gruszkami