Wykonanie
Co to był za tort, z każdym kęsem czuło się inny smak a to intensywnie
czekoladowy,
orzechowy,
śmietankowy i nutkę
alkoholu. Nie jest to tor ciężki, po pierwszym kawałku ma się ochotę na drugi. Trochę było przy nim pracy ale naprawdę godny polecenia, nie wiedziałam jak go nazwać?! Może macie jakieś propozycję?!Na
biszkopty użyłam przepisy z tej strony.
Składniki na
biszkopt czekoladowy:6
jajek3/4 szklanki
cukru2/3 szklanki
mąki pszennej1/3 szklanki
kakaoBiałka oddzielić od
żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami
cukier, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei
żółtka, nadal ubijając.
Mąkę i
kakao wymieszać, przesiać. Do masy jajecznej wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta, by składniki się połączyły. Tortownicę o średnicy około 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 1 metra "rzucić"je na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony, przekroić na 3 blaty.Składnik na
biszkopt orzechowy:1/2 szklanki
orzechów laskowych, podprażonych, obranych1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka drobnego
cukru do wypiekówduża szczypta
soli3 duże
jajka,
białka i
żółtka osobno1/8 szklanki
wody1 łyżka
cukru waniliowegoZmiksować
orzechy,
mąkę, 1/4 szklanki
cukru i
sól do momentu, aż
orzechy będą całkowicie zmielone. Utrzeć
żółtka z 1/2 szklanki
cukru na gęstą, jasną masę.Dodać 1/8 szklanki
wody (zimnej) i
cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać
mąkę z
orzechami, wymieszać. W osobnym naczyniu ubić na sztywno
białka. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawać pozostały
cukier (1/4 szklanki), miksując. Ubite
białka dodawać do masy z
żółtkami, stopniowo, wymieszać szpatułką. Formę o średnicy 23 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni C przez około 20-25 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Po upieczeniu można go trochę wyrównać
ostrym nożem.Składniki na krem
orzechowo-
czekoladowy:500 gr
serka mascarponeokoło 100 ml
śmietanki kremówki400 gr
kremu czekoladowego, np. Nutelli100 gr
orzechów laskowych bez skórki (posiekanych)Wszystkie składnik na krem dokładnie mieszamy łyżką.Składniki na
krem śmietankowy:250 ml
śmietany kremówki150 gr
wafelków śmietankowych (pokrojonych drobno) ja użyłam Familijnych
Śmietanę dokładnie ubić dodać do tego
wafle i wymieszać.Dodatkowe składniki:
alkohol (ewentualnie można dać inny płyn jeżeli będą jadły tort dzieci) do nasączenia
biszkoptów czekoladowych ja dałam
Whiskyorzeszki,
kakao, cukiereczki do ozdobyWykonanie:Na paterze położyć pierwszy blat
czekoladowy nasączyć go
alkoholem i położyć pół
kremu śmietankowego wyrównać, położyć następny blat
czekoladowy, nasączyć i położyć
krem czekoladowo-
orzechowy (zostawić część kremu na posmarowanie wierzchu), następnie kładziemy
biszkopt orzechowy,
krem śmietankowy i ponownie nasączony
biszkopt czekoladowy. Tort posmarować pozostałym
kremem czekoladowym i ozdobić orzeszkami.