ßßß Cookit - przepis na Kopytka z pesto boczkiem

Kopytka z pesto boczkiem

nazwa

Wykonanie

Kopytka z groszkowym pesto,boczkiem i parmezanem
Kopytka, gnocchi czy inne kluchy to moje ulubione dania z resztek ziemniaków, które staram się zawsze urozmaicać. Robiłam już kopytka ze szpinakiem, które najczęściej podaję z mięsnym sosem.
Dzisiaj zapraszam Was na mini kopytka z groszkowym pesto, chrupiącym boczkiem, parmezanem i mnóstwem pietruszki.
Przepis na kopytka z groszkowym pesto, boczkiem i parmezanem
Składniki: na 5 porcji
Kopytka
½ kg ugotowanych ziemniaków
1 jajko
300 – 400 ml pszennej mąki
Pesto z zielonego groszku
150 g zielonego groszku, u mnie mrożony
2 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki utartego parmezanu
sól do smaku
około 150 ml dobrej oliwy
Dodatkowo
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry
50 utartego parmezanu
natka pietruszki do posypania
Z podanych składników na kopytka zagnieć ciasto, podziel na 4 porcje i uformuj rulony. Pokrój rulony na małe kawałki- kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmij cedzakową łyżką i ułóż na opłukanym zimną wodą talerzu.
Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Przełóż do blendera, dodaj resztę składników na pesto i zmiksuj. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.
Podsmaż kopytka na patelni lub jeszcze ciepłe wymieszaj z pesto. Podaj kopytka z zrumienionym i pokruszonym boczkiem, utartym parmezanem i posypane natką.
Polecane przepisy
Kopytka ziemniaczane z twarogiem
No i mamy listopad!
Włoskie gnocchi z gulaszem Stroganoff
Prawie tradycyjne knedle ze śliwkami
Boeuf Bourgignon – przepis 2
Źródło:http://codojedzenia.pl/kopytka-z-groszkowym-pestoboczkiem-i-parmezanem