ßßß
Przepis na kopytka z groszkowym pesto, boczkiem i parmezanemSkładniki: na 5 porcjiKopytka½ kg ugotowanych ziemniaków1 jajko300 – 400 ml pszennej mąkiPesto z zielonego groszku150 g zielonego groszku, u mnie mrożony2 ząbki czosnku4 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki utartego parmezanusól do smakuokoło 150 ml dobrej oliwyDodatkowo200 g wędzonego boczku, pokrojonego w cienkie plastry50 utartego parmezanunatka pietruszki do posypania
Z podanych składników na kopytka zagnieć ciasto, podziel na 4 porcje i uformuj rulony. Pokrój rulony na małe kawałki- kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Wyjmij cedzakową łyżką i ułóż na opłukanym zimną wodą talerzu.Ugotuj groszek w lekko osolonej wodzie, odcedź i opłucz zimną wodą. Przełóż do blendera, dodaj resztę składników na pesto i zmiksuj. Jeśli pesto jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.Podsmaż kopytka na patelni lub jeszcze ciepłe wymieszaj z pesto. Podaj kopytka z zrumienionym i pokruszonym boczkiem, utartym parmezanem i posypane natką.Polecane przepisyKopytka ziemniaczane z twarogiemNo i mamy listopad!Włoskie gnocchi z gulaszem StroganoffPrawie tradycyjne knedle ze śliwkamiBoeuf Bourgignon – przepis 2