Wykonanie
W końcu udało mi się je zrobić..to znaczy robiłam je już wcześniej ale nie wyglądały jak te..nie były takie eleganckie, a eleganckie są dzięki mojemu koledze, który sprezentował mi cudowną deseczkę :-) no cóż...gnocchi to nie polskie szagówki więc nawet tak nie wyglądają, powinny lekko się zawijać jak muszelki i
mieć wrąbki/kreseczki dzięki którym sos dobrze obtoczy kluskę. W moim przypadku sosu brak, chociaż miał być
śmietanowo parmezanowy ale uznałam, że efektowniej będzie zetrzeć
parmezan na wierzch dania. Gnocchi są z dodatkiem
trufli, które jakiś czas temu otrzymałam ze Smaków Południa ..nie znam się na truflach, to mój pierwszy raz chociaż byłam pewna, że gdy otworzę słoik wydobędzie się z nich mocny zapach, mocniejszy niż w
truflowych oliwach, które znam. Okazało się, że są delikatne, miękkie w środku i wcale nie takie intensywne jak się spodziewałam. Masa ziemniaczana nie wydawała się jakaś smakowa po dodaniu startej
trufli, za to po ugotowaniu gnocchi nabrało ciekawego smaku, lekko
orzechowego i w połączeniu z
oliwą oraz
parmezanem smakowało wybornie. Koty za płoty..czas na przepis!

przepis własnySkładniki:270g
mąki pszennej T 500700g ugotowanych w mundurkach
ziemniaków1
jajkołyżeczka
soli1
truflaparmezan świeżo starty
oliwa do polania wierzchu
Ziemniaki zemleć w maszynce do
mięsa o drobnych oczkach, dodać
mąkę,
jajko,
sól i startą na tarce prawie całą
truflę, resztę pozostawić do udekorowania wierzchu. Podzielić ciasto na kilka porcji, utoczyć wałeczki, oprószyć
mąką i kroić na mniejsze kawałeczki. Deskę do gnocchi obsypać
mąką, kłaść na niej każdy kawałek odkrojonego ciasta, lekko spłaszczyć i przeciągnąć specjalnym do tej czynności drewnianym patyczkiem, kluska zawinie się wokół patyczka a po uniesieniu spadnie. Można utoczyć kluskę po desce opuszkami palców, też wyjdzie ale łatwiej jest z pomocą drewnianego patyczka. Zagotować
wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać na wrzątek kluseczki, zmniejszyć ogień. Gdy wypłyną od razu wyławiać łyżką cedzakową na talerz, posypać cienko krojonymi plasterkami
trufli, oprószyć świeżo startym
parmezanem i skropić
oliwą. Podawać od razu.Smacznego!