Wykonanie
Jest niedziela. W ten dzień królują na obiad same pyszności. Kopytka i kluski śląskie (przepis tutaj) często goszczą na niedzielnym talerzu. Cała moja rodzina uwielbia kluchy ziemniaczane. Ważne przy ich gotowaniu jest to, aby do
wody dodać
oliwę. Wtedy na pewno się nie posklejają.
Składniki:1 kg ugotowanych osolonych
kartofli1,5 - 2 szklanki
mąki pszennej (w zależności jak "mięsiste" są
kartofle)1 kopiasta łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajosól1 łyżka
oliwyUgotowane
kartofle przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy obydwie
mąki,
jajo i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Formujemy wałeczki o grubości ok. 2 cm i tniemy po ukoście na paski.
W dużym garnku zagotowujemy
wodę, solimy i dodajemy
oliwę. Kopytka wrzucamy partiami. Jak wypłyną, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Można podać z roztopionym
masłem czy skraweczkami. W moim domu podaje się z mięsnym sosem. Jak zostanie mi jeszcze trochę kopytek po obiedzie, lubię je również skonsumować w wersji podsmażonej. Są równie pyszne. Smacznego