Wykonanie

Włoskie gnocchi wyglądem i składem przypominają znane nam z dzieciństwa kopytka ziemniaczane. Główne ich składniki to
ziemniaki,
jajko,
mąka i szczypta
soli, aczkolwiek w niektórych włoskich regionach gnocchi w swoim składzie mają również
parmezan, który nadaje im wyrazistości i niepowtarzalnego smaku.Aby zrobić idealne jak we Włoszech gnocchi należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.1.
Ziemniaki powinny pochodzić z odmian sypkich, nie kleistych i najlepiej o
białym miąższu.2. Ważne są proporcje składników. Na około 1 kg
ziemniaków przyjmuje się 1
jajko i około 200 g
mąki. Dodatek
parmezanu w granicach 20-30 g na 1 kg
ziemniaków.3.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i czekamy do całkowitego ich wystygnięcia – ciepłe mogą się kleić i tym samym potrzebować więcej
mąki. Najlepszy efekt uzyskamy jeśli dokładnie jeszcze ciepłe zgnieciemy widelcem i odstawimy do całkowitego wystygnięcia lub jeśli zdecydujemy się na mielenie w maszynce, po tej czynności odstawmy
ziemniaki na chwilę do lodówki.4. Masę ziemniaczaną należy wyrabiać jak najkrócej, ale też nie za energicznie. Jeśli masa się rozgrzeje będzie się kleić.5. Dobrze jest
mieć pod ręką cały czas
mąkę i podsypywać nią ciasto na stolnicy.6. Dla estetycznego, ładnego wyglądu gnocchi przyda się widelec.Składniki1 kg
ziemniaków (sypkich, nie mączystych)200 g
mąki pszennej1
jajko20 g startego
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwek extra vergineświeże gałązki
oreganoszczypta
soliPrzygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie około 30-40 minut w zależności od ich wielkości.Po ugotowaniu
ziemniaki, cedzimy, odstawiamy do wystygnięcia, następnie obieramy i mielimy w maszynce. Tak przygotowane pozostawiamy w misce do całkowitego wystygnięcia.Do
ziemniaków dodajemy
mąkę, 1
jajko i szczyptę
soli i wyrabiamy, aż uzyskamy miękką, elastyczną, ale nie klejącą się masę.Masę na gnocchi wykładamy na stolnicę i formujemy z niej kopytka.Gnocchi gotujemy w dużej ilości osolonej
wody. Wrzucamy na wrzątek i po kilku minutach (gdy wypłyną na wierzch) wyjmujemy łyżką cedzakową.Podajemy gorące z
wody lub podsmażone posypane startym
parmezanem ze świeżymi
ziołami np.
oregano lub
bazylią oraz
oliwą z oliwek extra vergine.Inspiracją do stworzenia tego wpisu była lektura książki „Mamma Mia” Prawdziwa kuchnia włoska Cristiny Bottari.

