ßßß Cookit - przepis na Spaghetti Carbonara

Spaghetti Carbonara

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Spaghetti Carbonara
Print Recipe
Danie Dania główne
Kuchnia Włoska
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Porcje Czas przygotowania
2 osoby 10 minut
Czas gotowania
15 minut
Składniki
200 g makaronu(spaghetti)
90 g boczku
2 szt. jajek
40 g tartego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżka natki pietruszki(posiekanej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżaczka mie
Porcje: osoby
Sposób przygotowania
Wstawić wodę na makaron (osoloną). Ugotować makaron.
W trakcie gotowania makaronu przygotować sos. Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić. Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Posiekać czosnek oraz natkę pietruszki.
Na patelnię wlać oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty (boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić). Dodać czosnek oraz natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez krótką chwilę (około 15 - 20 sekund).
Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i energicznie wymieszać z połową tartego parmezanu, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Następnie jeszcze gorący makaron polać roztrzepanymi jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną. Jajka nie mają całkowicie ściąć się od gorącej patelni, ale utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
Podawać od razu posypując dodatkowym parmezanem.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/spaghetti-carbonara