Wykonanie
Print RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minut
Spaghetti CarbonaraPrint RecipeDanie Dania główneKuchnia WłoskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 10 minutCzas gotowania15 minutSkładniki200 g
makaronu(spaghetti)90 g
boczku2 szt.
jajek40 g tartego
parmezanu1 łyżka
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku1 łyżka
natki pietruszki(posiekanej)1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżaczka miePorcje: osobySposób przygotowaniaWstawić
wodę na
makaron (osoloną). Ugotować
makaron.W trakcie gotowania
makaronu przygotować sos.
Jajka wbić do głębokiego talerza i roztrzepać widelcem, ostawić.
Boczek pokroić w poprzek na 0,5 cm paseczki. Posiekać
czosnek oraz
natkę pietruszki.Na patelnię wlać
oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dodać
boczek i smażyć na małym ogniu przez 1 - 2 minuty (
boczek ma się lekko podtopić i tylko delikatnie zrumienić). Dodać
czosnek oraz
natkę pietruszki i smażyć na małym ogniu przez krótką chwilę (około 15 - 20 sekund).Trzymając patelnię na małym ogniu, dodać
makaron i wymieszać. Odstawić z ognia i energicznie wymieszać z połową tartego
parmezanu,
solą oraz świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.Następnie jeszcze gorący
makaron polać roztrzepanymi
jajkami i mieszać aż cały pokryje się masą jajeczną.
Jajka nie mają całkowicie ściąć się od gorącej patelni, ale utworzyć delikatny, kremowy sos, i tylko trochę zgęstnieć od gorącego
makaronu.Podawać od razu posypując dodatkowym
parmezanem.Share this Recipe