Wykonanie
Takich dobroci jak jagodzianki to w Szwecji nie mamy, więc nie będziecie zdziwieni, że u mnie znowu przepis na jagodzianki tym razem rosnące nocą. Wczoraj miałam w planie mnóstwo rzeczy do zrobienia, więc zabrakło czasu na upieczenie jagodzianek. Wiadomo
ciasto drożdżowe musi rosnąć, później jagodzianki…więc ciasto powędrowało na noc do lodówki. Dzisiaj rano z odnowionym roboczym duchem zabrałam się do tworzenia tych wyśmienitych, słodkich bułeczek, których nam zazdrości cały świat!Ten przepis polecam wszystkim, którzy mają mało czasu, bo bułeczki rosną nocą i nie trzeba się stresować z ich robieniem.

Kochani dzisiaj tylko jedno, takie sobie zdjęcie, ale nie miałam zbytnio dużo czasu aby zrobić więcej zdjęć. No cóż, czy ktoś by chciał czekać na takie smaczności.Składniki: na 20 jagodzianek600 g
mąki100g
masła, stopionego1
jajko1
żółtko375 ml
mleka20 g świeżych
drożdży200 ml
cukru1 łyżeczka ektraktu
waniliowego½ łyżeczki
soli1 l
jagód2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
cukruKruszonka100 g
masła, miękkiego100 g
mąki + 2 łyżki
Lukier100 g
cukru pudrukilka kropel
soku z cytryny1 łyżka
masłaodrobina ciepłego
mleka do uzyskania jednolitego, gęstego lukruWykonanie:Rozpuść
drożdże i
cukier w
mleku i dodaj po kolei
mąkę,
sól,
jajko,
żółtko, a na końcu stopione
masło. Zarób gładkie ciasto, przykryj folią i włóż do lodówki na noc.Następnego dnia wyjmij
ciasto drożdżowe i pozostaw w cieple na godzinę. Następnie formuj kulki z ciasta o wadze około 80 gram i napełnij każdą
jagodami wymieszanymi z
mąką ziemniaczaną.Z podanych składników przygotuj kruszonkę i posyp nią każdą jagodziankę. Pozostaw jagodzianki do wyrośnięcia, po czym piecz je na 200ºC (termoobieg) przez około 15 minut.Wyłóż jagodzianki na półmisek i ostudź .Z podanych składników przygotuj
lukier i pomaluj nim jagodzianki.Polecane przepisyPrzepis na puszyste jagodziankiNo to jeszcze raz
jagodowoJagodzianki
cynamonowe na otwarcie sezonu
jagodowegoSłodkie
cynamonki z
jagodamiKrajanka
cytrynowo jogurtowa z kruszonką