Wykonanie
Lato i
jagody więc nie może obejść się bez jagodzianek. W mojej okolicy ceny tych bułeczek zaczynają się od 2 zł i 20 groszy - ale niewiele w ogóle nadaje się do jedzenia. Przeważnie są to niesmaczne, nieduże, gnitowate buły z odrobiną
jagód albo nawet tylko
dżemu jagodopodobnego . . . Nie ma rady - jak się chce zjeść dobrą jagodziankę to trzeba ją sobie upiec :) Tak też zrobiłam i wyszły najlepsze jakie do tej
pory w życiu
jadłam :)
składniki:ok. 3 szkl.
mąki pszennej tortowej - szkl. poj. 250 ml100 g
masła albo
margaryny3 łyżki
cukru zwykłego1/2 łyżeczki
soli180 ml
mlekamała kostka
drożdży świeżych czyli 42 g1 łyżeczka pasty waniliowej1
jajko2
żółtkaok. 400 g
jagód świeżych3 łyżki
cukru1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejLUKIER -
cukier puder utarty z
sokiem z cytrynysposób przygotowania: 2 , 5 szklanki
mąki przesiałam do miski dodając
sól i 2 łyżki
cukru.
Mleko lekko podgrzałam i rozmieszałam w nim
drożdże z 1 łyżką
cukru - odstawiłam na 10 minut aż zaczęły się pienić.
Masło rozpuściłam i przestudziłam.
Do
mąki wlałam rozczyn, dodałam
jajko,
żółtka i zagniatałam ciasto dodając po troszku płynnego
masła i reszty
mąki. Ciasto ma być miękkie i elastyczne, wyrabiałam je jakiś 10 minut aż odchodziło od dłoni i miski. Przykryłam miskę ściereczką i zostawiłam na ok. 1 godzinę żeby ciasto wyrosło.
Jagody przebrałam, opłukałam i dobrze osączyłam. Wymieszałam z
cukrem i
mąką - bardzo delikatnie żeby nie rozgnieść
owoców. Wyrośnięte ciasto zagniotłam lekko i podzieliłam na 15 części, każdą formują w kulkę. Każdą kulkę rozpłaszczałam i rozciągałam rękami na placuszek wielkości dłoni. Na środek nałożyłam po 2 czubate łyżeczki
jagód i bardzo starannie zlepiłam brzegi formując owalne bułeczki. Układałam je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Gdy wszystkie były gotowe przykryłam ponownie ściereczką i zostawiłam na 15 minut do napuszenia. Piekłam ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gdy nieco przestygły polukrowałam je.Jeśli nie chcecie lukrować bułeczek można je przed pieczeniem posmarować
żółtkiem rozmieszanym z dwiema łyżkami
mleka i posypać grubym
cukrem albo zrobić klasyczną kruszonkę i nią posypać jagodzianki.