Wykonanie
            Takich drożdżówek jak te, nie 
jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do 
ciasta drożdżowego parę łyżek 
serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :)Temp. pieczenia : 190 CCzas pieczenia : 25 - 30 minut

Składniki:650 g 
mąki pszennej + 200 g do podsypania1 
jajko3 
żółtka100 g 
masła50 g 
drożdży1 szklanka 
cukru400 ml 
mleka130 g 
serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek )500 g 
jagódszczypta 
soli3 łyżki 
mąki ziemniaczanej4 łyżki 
cukru1 łyżeczka 
skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej )
Lukier :12 łyżek 
cukru pudru2 łyżki letniej 
wody
Sposób przygotowania:
Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy 
mąką ziemniaczaną i 
cukrem.
Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy 
drożdże i wlewamy do nich szklankę 
mleka, 3 łyżki 
mąki i łyżkę 
cukru. Mieszamy aby 
drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia .Do pozostałego 
mleka dodajemy 
serek i rozcieramy do czasu aż 
serek ładnie rozprowadzi się w 
mleku.W misce szykujemy 
jajko, 
żółtka , pozostały 
cukier i wszystko ubijamy.Masę jajeczną wlewamy do 
mąki , wsypujemy szczyptę 
soli , 
mleko z 
serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej.Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut )Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone 
masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy.Tak przygotowane 
ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka 
razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Blat podsypać 
mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić .Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę 
jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę 
mąką.Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru.Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem.Smacznego

