ßßß Cookit - przepis na Jagodzianki

Jagodzianki

nazwa

Wykonanie

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :)
Temp. pieczenia : 190 C
Czas pieczenia : 25 - 30 minut
Składniki:
650 g mąki pszennej + 200 g do podsypania
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
50 g drożdży
1 szklanka cukru
400 ml mleka
130 g serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek )
500 g jagód
szczypta soli
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej )
Lukier :
12 łyżek cukru pudru
2 łyżki letniej wody
Sposób przygotowania:
Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem.
Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy drożdże i wlewamy do nich szklankę mleka, 3 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy aby drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia .
Do pozostałego mleka dodajemy serek i rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku.
W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy.
Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej.
Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut )
Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy.
Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
Blat podsypać mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić .
Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę mąką.
Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru.
Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/08/jagodzianki.html