Wykonanie
Takich drożdżówek jak te, nie
jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do
ciasta drożdżowego parę łyżek
serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały wyglądem ani puszystością od dnia poprzedniego. Można również takie jagodzianki zamrozić sobie :). Jedno wiem na pewno :) Robiłam je po raz pierwszy ale nie ostatni :)Temp. pieczenia : 190 CCzas pieczenia : 25 - 30 minut
Składniki:650 g
mąki pszennej + 200 g do podsypania1
jajko3
żółtka100 g
masła50 g
drożdży1 szklanka
cukru400 ml
mleka130 g
serka homogenizowanego ( ok. 3 dużych łyżek )500 g
jagódszczypta
soli3 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
cukru1 łyżeczka
skórki z cytryny ( ja wlałam kilka kropel esencji cytrynowej )
Lukier :12 łyżek
cukru pudru2 łyżki letniej
wodySposób przygotowania:
Jagody myjemy i wysypujemy na talerz w celu ich wysuszenia. Posypujemy
mąką ziemniaczaną i
cukrem.
Mleko podgrzewamy , rozdrabniamy
drożdże i wlewamy do nich szklankę
mleka, 3 łyżki
mąki i łyżkę
cukru. Mieszamy aby
drożdże się rozpuściły i odstawiamy do wyrośnięcia .Do pozostałego
mleka dodajemy
serek i rozcieramy do czasu aż
serek ładnie rozprowadzi się w
mleku.W misce szykujemy
jajko,
żółtka , pozostały
cukier i wszystko ubijamy.Masę jajeczną wlewamy do
mąki , wsypujemy szczyptę
soli ,
mleko z
serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej.Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut )Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone
masło i znowu jeszcze przez chwilkę ubijamy.Tak przygotowane
ciasto drożdżowe odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.Ciasto pięknie wyrośnie a wtedy należy energicznie wyrzucić go na blat i kilka
razy uderzyć dłonią aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Blat podsypać
mąką , aby nam się ciasto nie przyklejało i znowu troszkę wyrobić .Odrywamy po kawałku ciast tworząc kółko , wsypujemy łyżkę
jagód i sklejamy ciasto na pół , tak jak pierogi. Jeśli mamy problem ze sklejeniem się ciasta , należy podsypać troszkę
mąką.Podgrzewamy piekarnik do 190 C i pieczemy ok. 25 - 30 minut do momentu ,aż jagodzianki nabiorą pięknego złocisto - brązowego koloru.Na koniec polewamy nasze pyszne jagodzianki lukrem.Smacznego