Wykonanie
Czy nie jest tak, że cudze chwalimy, a swego nie znamy? Zróbcie szybciutko blogerski rachunek sumienia - kiedy po raz ostatni powołaliście się na polskie źródło pochodzenia przepisu, o ile nie był to inny blog kulinarny??? Jakoś tak się dzieje, że dużo częściej sięgamy do wzorów anglo-amerykańskich lub francuskich. Jamie Oliver, Martha Stewart, Nigella, Sophie Dahl, Gordon
Ramsay, Pierre Hermé, Ladurée, Rachel Khoo - to ich przepisy towarzyszą nam na co dzień. Tymczasem, w Polsce nie brakuje wybitnych osobowości kulinarnych, znakomitych kucharzy i szefów kuchni, autorów książek z przepisami, gospodarzy programów TV, poświęconych gotowaniu.U mnie dziś, na przekór trendom,
Magda Gessler i jej FANTASTYCZNE
ciasto drożdżowe. Z racji nadchodzących świąt, upiekłam je w formie wielkanocnej baby, ale nie mniej pyszne wyjdzie w najzwyklejszej keksówce. Przepis pochodzi z książki pt."Kuchnia moja pasja". Oczywiście dołączam go do prowadzonej przeze mnie akcji "Przepisy
Magdy Gessler". Zachęcam do przeczesania zasobów Waszych blogów, gdyż wpisy archiwalne są również akceptowane.
Drożdżowa Baba WielkanocnaSkładniki na średnią formę babkową z kominkiem:Ciasto:2 szklanki
mąki pszennej100g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią100g miękkiego
masła40g świeżych
drożdży3
jaja + 2
żółtkaszczypta
soli1/2 szklanki letniego
mlekarodzynki+skórka pomarańczowa - około 100g razemskórka starta z 1
cytrynyLukier:3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
soku z cytrynyWykonanie:Ciasto:
Drożdże rozkruszamy w letnim
mleku. Wsypujemy 1/3 szklanki
mąki. Całość mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą
wodą, po czym je odcedzamy.
Jajka i
żółtka ucieramy z
cukrem,
cukrem waniliowym i
solą na białą, puszystą masę. Wlewamy zaczyn. Dodajemy resztę
mąki, miękkie
masło i energicznie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Teraz wrzucamy
bakalie i
skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Potem pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem na
lukier.COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam smacznego!