ßßß Cookit - przepis na Wielkanocna Baba Według Magdy Gessler

Wielkanocna Baba Według Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Czy nie jest tak, że cudze chwalimy, a swego nie znamy? Zróbcie szybciutko blogerski rachunek sumienia - kiedy po raz ostatni powołaliście się na polskie źródło pochodzenia przepisu, o ile nie był to inny blog kulinarny??? Jakoś tak się dzieje, że dużo częściej sięgamy do wzorów anglo-amerykańskich lub francuskich. Jamie Oliver, Martha Stewart, Nigella, Sophie Dahl, Gordon Ramsay, Pierre Hermé, Ladurée, Rachel Khoo - to ich przepisy towarzyszą nam na co dzień. Tymczasem, w Polsce nie brakuje wybitnych osobowości kulinarnych, znakomitych kucharzy i szefów kuchni, autorów książek z przepisami, gospodarzy programów TV, poświęconych gotowaniu.
U mnie dziś, na przekór trendom, Magda Gessler i jej FANTASTYCZNE ciasto drożdżowe. Z racji nadchodzących świąt, upiekłam je w formie wielkanocnej baby, ale nie mniej pyszne wyjdzie w najzwyklejszej keksówce. Przepis pochodzi z książki pt."Kuchnia moja pasja". Oczywiście dołączam go do prowadzonej przeze mnie akcji "Przepisy Magdy Gessler". Zachęcam do przeczesania zasobów Waszych blogów, gdyż wpisy archiwalne są również akceptowane.
Drożdżowa Baba Wielkanocna
Składniki na średnią formę babkową z kominkiem:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
100g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
100g miękkiego masła
40g świeżych drożdży
3 jaja + 2 żółtka
szczypta soli
1/2 szklanki letniego mleka
rodzynki+skórka pomarańczowa - około 100g razem
skórka starta z 1 cytryny
Lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Ciasto:
Drożdże rozkruszamy w letnim mleku. Wsypujemy 1/3 szklanki mąki. Całość mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy na kwadrans gorącą wodą, po czym je odcedzamy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na białą, puszystą masę. Wlewamy zaczyn. Dodajemy resztę mąki, miękkie masło i energicznie wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto. Teraz wrzucamy bakalie i skórkę z cytryny. Ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. Potem pieczemy 30-40 minut w temperaturze 170C. Po wystudzeniu smarujemy lukrem.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z sokiem na lukier.
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Życzę Wam smacznego!
Źródło:http://swiatpachnieszarlotka.blogspot.com/2013/03/wielkanocna-baba-wedug-magdy-gessler.html