ßßß Cookit - przepis na Gulasz z kurczaka z migdałami

Gulasz z kurczaka z migdałami

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam Nigella Lawson, bo lubimy podobne gotować. To danie gulasz z kurczaka z migdałami gotuję już od kilku lat. Przepis pochodzi z jednego z programów Nigelli, który zapisywałam w szybkim tempie, żeby nie pominąć któryś ze składników. Wtedy jeszcze nie myślałam, że kiedyś założę kulinarny blog. Jakimś cudem ten przepis dopiero dzisiaj trafił na blog.
Gulasz z kurczaka z migdałami jest przepyszny, delikatnie słodki w smaku, który balansuje dodatek kwaśnej śmietany. Gulasz jest dosyć gęsty, bo migdały podobnie jak orzechy włoskie w perskim gulaszu naturalnie zagęszczają go, więc nie potrzeba używać mąki, co na pewno przypadnie do smaku osobom na diecie bezglutenowej.
Gulasz z kurczaka podaję z ryżem basmati z dodatkiem suszonych owoców berberysu.
Składniki: na 5 porcji
800 g udek z kurczaka, bez kości
1 cebula
1 łyżeczka zmielonej kolendry
2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka suszonych płatków chili, lub ½ zmielonej chili
5 łyżek zmielonych migdałów
1 kawałek cynamonu
5 goździków w całości
2 liście laurowe
2oo ml bulionu drobiowego
200 ml gęstej kwaśnej śmietany, do gotowania
150 ml śmietanki
90 g rodzynek
sól do smaku
1 łyżka soli
2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy, dodaj olej. Następnie dodaj kurczaka i cebulę. Lekko zrumień.
Podlej mięso bulionem, dodaj migdały, goździki, liście laurowe i cynamon i gotuj , aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj obie śmietany i rodzynki, dopraw solą.
Polecane przepisy
Krolewski owoc w perskim gulaszu z kurczaka
Jesienny gulasz z kurczaka z nutą szafranu
Kuchnia hinduska- kurczak tikka masala
Kurczak w pistacjowej panierce
Niedzielny obiad
Źródło:http://codojedzenia.pl/gulasz-z-kurczaka-z-migdalami