Wykonanie
Uwielbiam Nigella Lawson, bo lubimy podobne gotować. To danie gulasz z
kurczaka z
migdałami gotuję już od kilku lat. Przepis pochodzi z jednego z programów Nigelli, który zapisywałam w szybkim tempie, żeby nie pominąć któryś ze składników. Wtedy jeszcze nie myślałam, że kiedyś założę kulinarny blog. Jakimś cudem ten przepis dopiero dzisiaj trafił na blog.

Gulasz z
kurczaka z
migdałami jest przepyszny, delikatnie słodki w smaku, który balansuje dodatek kwaśnej
śmietany. Gulasz jest dosyć gęsty, bo
migdały podobnie jak
orzechy włoskie w perskim gulaszu naturalnie zagęszczają go, więc nie potrzeba używać
mąki, co na pewno przypadnie do smaku osobom na diecie bezglutenowej.

Gulasz z
kurczaka podaję z
ryżem basmati z dodatkiem
suszonych owoców berberysu.Składniki: na 5 porcji800 g
udek z kurczaka, bez kości1
cebula1 łyżeczka zmielonej
kolendry2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżeczka
garam masala1 łyżeczka suszonych
płatków chili, lub ½ zmielonej
chili5 łyżek zmielonych
migdałów1 kawałek
cynamonu5
goździków w całości2
liście laurowe2oo ml
bulionu drobiowego200 ml gęstej kwaśnej
śmietany, do gotowania150 ml
śmietanki90 g
rodzyneksól do smaku1 łyżka
soli2 łyżki
oleju do smażeniaWykonanie:
Mięso podziel na mniejsze kawałki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż
przyprawy, dodaj
olej. Następnie dodaj
kurczaka i
cebulę. Lekko zrumień.Podlej
mięso bulionem, dodaj
migdały,
goździki,
liście laurowe i
cynamon i gotuj , aż
mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj obie
śmietany i
rodzynki, dopraw
solą.Polecane przepisyKrolewski
owoc w perskim gulaszu z
kurczakaJesienny gulasz z
kurczaka z nutą
szafranuKuchnia hinduska-
kurczak tikka
masalaKurczak w pistacjowej panierceNiedzielny obiad