Wykonanie
Czarna
kapusta, spotkaliście się z takim warzywem? Jest to krzyżówka
między włoską kapustą, a
jarmużem. Liście
kapusty przypominają
jarmuż, choć są pofałdowane jak
włoska kapusta i mocno ciemnozielone, do złudzenia czarne, stąd czarna
kapusta.
Jadłam tą
kapustę pierwszy raz, przyrządziłam ją pierwszy raz i mówiąc szczerze byłam zadowolona z mojego wkładu pracy.

Szwedzi uwielbiają czarną
kapustę. Jest ona składnikiem różnych dań i przystawek na świątecznym
stole. Przygotowałam czarną
kapustę duszoną w
śmietance z odrobiną
musztardy. Idealna przystawka do świątecznej
szynki!Czarna
kapusta duszona w
śmietanceSkładniki:300 g czarnej
kapusty1 łyżka
masła1
cebula1 ząbek
czosnku1 łyżka
mąki300 ml
śmietanki, u mnie 36%
sól i
czarny pieprz do smaku1 łyżeczka ostrej
musztardyorzechy piniowe do posypania

Usuń najgrubsze nerwy z liści
kapusty, opłucz i pokrój z grubsza. Obierz
cebulę i
czosnek, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na na łyżce
masła. Dodaj
kapustę i smaż aż
kapusta zwiędnie, około 5 minut. Lekko
posól i popieprz. Na drugiej patelni zrumień
mąkę, po czym dodaj
masło i smaż przez minutę. Dodaj teraz
śmietanę cały czas mieszając aby się nie zrobiły kluski. Zalej
kapustę zagęszczoną
śmietaną, dodaj
musztardę i gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie
kapusta powinna być już miękka. Dopraw
solą i
pieprzem w razie potrzeby. Podawaj
kapustę, posypaną piniowymi
orzechami, na gorąco do
mięsa czy świątecznej
gotowanej szynki.Polecane przepisy
Szafranowe bułeczki z
rumemSwiateczna
szynka pod chrupiaca kolderka
Szafranowy wieniec
drożdżowyNakleilam osiemdziesiat a Wy?Terrina z
dorsza i
łososia i
szafranowy sos na zimno