ßßß
Ciasto bananowe z orzechami pekan i czekoladąSkładniki:podłużna foremka 28 cm180 g brązowego cukru3 jajka80 ml oleju50 ml mleka180 g pszennej mąki½ łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody oczyszczonej50 g gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao80 g + 20 g orzechów pekan, grubo pokrojonych2 banany zgniecione widelcem
Zmiksuj cukier z jajkami na puszysto. Dodaj olej, mleko i miksuj dalej. Zgnieć banany widelcem i wymieszaj z jajeczną masą. Wymieszaj mąkę z sodą, cynamonem, czekoladą i orzechami (20 g całych orzechów zostaw do dekoracji). Wymieszaj teraz delikatnie masę jajeczną z suchymi składnikami. Foremkę wysmaruj tłuszczem i posyp mąką. Przełóż masę do foremki i wygładź powierzchnię. Powciskaj resztę orzechów. Piecz ciasto na 175ºC na termoobiegu przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź w foremce.
Polecane przepisyUcierana babka cytrynowa z makiemCiasto śliwkowe inaczejCiasto kokosowe z amarula