Wykonanie
Przyszedł czas na coś słodkiego ;) Przepis znalazłam już dawno temu (tutaj), ale nigdy nie mogłam się zebrać, żeby w końcu muffinki upiec. Może to herezja wg niektórych, ale zdecydowanie preferuję tradycyjne babeczki... Jednak wszystkiego trzeba spróbować, także...Padło na
czekoladowo -
bananowe z
orzechami i
płatkami owsianymi (bo akurat wszystkie składniki miałam). Okej, robi się je bardzo szybko i racja, że są smaczne. Na całe szczęście, o gustach się nie rozmawia :)Przepis- szklanka
mąki pszennej,- 2/3 szklanki
cukru (ja dałam brązowy),- szklanka
płatków owsianych,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- łyżka
kakao,- 1
jajko,- 3
banany (dojrzałe) rozgniecione (u mnie w blenderze),- 40 ml
oleju,- szklanka
mleka,- tabliczka
gorzkiej czekolady, -
orzechy (u mnie włoskie, garść ich wzięłam).Łączymy produkty suche.
Podobnie postępujemy z mokrymi (
jajko roztrzepujemy).
Czekoladę i
orzechy siekamy.
Łączymy mokre i suche produkty, a na koniec dodajemy
czekoladę i
orzechy.
W foremki wkładamy papilotki (moje kupione w Carrefourze za 5.19 zł), wypełniamy je w 3/4
ciastem i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190 stopni (sprawdźcie patyczkiem czy ciasto już się upiekło).
Można zrobić polewę, można polać lukrem - co kto woli. Stwierdziłam, że na pewno same z siebie są dość słodkie i ograniczyłam się do
cukru pudru. I kapki
dżemu wiśniowego, dla wyglądu i smaku.
Nie spodziewałam się, że aż tyle ich wyjdzie - miało być ok 12, a miałam ich 20...
A oto efekt końcowy ;)
Smacznego! :)