ßßß
Świetnie skomponowane babeczki: czekolada, banany i orzechy idealnie do siebie pasują. Dzięki owocom babeczki są miękkie i wilgotne, wspaniale pachną, a z czekoladowymi drobinkami i orzechami smakują wybornie. Polecam!Aktualizacja odnośnie konkursu z Wonderhome.pl . Zwycięskie zdjęcia to:- zdjęcie nr 3 (I miejsce)- zdjęcie nr 2 (II miejsce)- zdjęcie nr 5 (III miejsce)Gratuluję!Składniki na 10 - 12 babeczek:1 szklanka mąki pszennej1 szklanka płatków owsianych3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione2/3 szklanki cukru40 ml oleju1 szklanka mleka1 duże jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 g gorzkiej czekolady, posiekanej120 g posiekanych orzechów pekan lub włoskichWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.Smacznego :-).