Wykonanie
Świetnie skomponowane babeczki:
czekolada,
banany i
orzechy idealnie do siebie pasują. Dzięki
owocom babeczki są miękkie i wilgotne, wspaniale pachną, a z czekoladowymi drobinkami i
orzechami smakują wybornie. Polecam!Aktualizacja odnośnie konkursu z Wonderhome.pl . Zwycięskie zdjęcia to:- zdjęcie nr 3 (I miejsce)- zdjęcie nr 2 (II miejsce)- zdjęcie nr 5 (III miejsce)Gratuluję!Składniki na 10 - 12 babeczek:1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
płatków owsianych3 dojrzałe
banany średniej wielkości, rozgniecione2/3 szklanki
cukru40 ml
oleju1 szklanka
mleka1 duże
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao100 g
gorzkiej czekolady, posiekanej120 g posiekanych
orzechów pekan lub włoskichWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę pszenną,
płatki owsiane,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane
jajko,
olej, rozgniecione
banany,
mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną
czekoladę i
orzechy.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną,
potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.Smacznego :-).