Wykonanie
Jeśli mamy w domu dojrzałe
banany, można z nich wyczarować pyszne babeczki
Banan jest skarbnicą wielu substancji odżywczych. To bogactwo minerałów.
Banan zawiera witaminy takie jak beta-karoten (przeciwutleniacz!) oraz witaminy z grupy B, witaminę C.Składniki na 10 – 12 babeczek:1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
płatków owsianych3 dojrzałe
banany średniej wielkości, rozgniecione2/3 szklanki
cukru40 ml
oleju1 szklanka
mleka1 duże
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
kakao100 g
gorzkiej czekolady, posiekanejW jednym naczyniu mieszamy składniki suche:
mąkę pszenną,
płatki owsiane,
cukier,
proszek do pieczenia,
kakao. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: roztrzepane
jajko,
olej, rozgniecione
banany,
mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną
czekoladę.
Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną,
potem wyciągać z formy.SmacznegoZapraszam na inne słodkości. Kliknij na zdjęcie i poznaj przepis: