ßßß
Składniki (około 16 muffinków):3 średnie dojrzałe banany1,5 szklanki mąki pszennej0,25 szklanki kakao0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie chcemy muffinki)1 jajko0,5 szklanki oleju0,5 tabliczki gorzkiej czekoladyszczypta soliWykonanieRobiąc muffinki stosuję zawsze zasadę, że suche i mokre składniki mieszam osobno, a potem łączę je ze sobą. Łyżką mieszamy więc w jednej misce mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier i sól. Siekamy tabliczkę czekolady i dodajemy do suchych składników.W drugiej miseczce rozgniatamy widelcem banany, dodajemy olej i jajko. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość łyżką. Prostota muffinek polega na tym, że nie trzeba tego robić dokładnie.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy naszą masą foremki do 2/3 ich wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy muffinki ok. 15–20 minut. Smacznego łakomczuchy:)!

