Wykonanie
Są takie dni, że mam ochotę na "coś" i nie wiem na co. Koniec końców dochodzę do tego, że chodzi o "coś słodkiego", a stąd już krótka
droga do moich ulubionych muffinków
czekoladowo-
bananowych. Warto dla nich zgrzeszyć i porzucić na jeden dzień mocne postanowienie: "
będę jeść zdrowo":)
Składniki (około 16 muffinków):3 średnie dojrzałe
banany1,5 szklanki
mąki pszennej0,25 szklanki
kakao0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 - 1 szklanki
cukru (w zależności jak słodkie chcemy muffinki)1
jajko0,5 szklanki
oleju0,5 tabliczki
gorzkiej czekoladyszczypta
soliWykonanieRobiąc muffinki stosuję zawsze zasadę, że suche i mokre składniki mieszam osobno, a
potem łączę je ze sobą. Łyżką mieszamy więc w jednej misce
mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia,
cukier i
sól. Siekamy tabliczkę
czekolady i dodajemy do suchych składników.W drugiej miseczce rozgniatamy widelcem
banany, dodajemy
olej i
jajko. Następnie do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość łyżką. Prostota muffinek polega na tym, że nie trzeba tego robić dokładnie.Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami i napełniamy naszą masą foremki do 2/3 ich wysokości. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i pieczemy muffinki ok. 15–20 minut. Smacznego łakomczuchy:)!