Wykonanie
Ależ to była uczta! :) Ciasto zdecydowanie dla fanów
czekolady i bardzo wilgotnych wypieków . Swoją konsystencję zawdzięcza obecności
bananów, które dodatkowo dodają
słodyczy, co pozwoliło na zredukowanie ilości
cukru. Ale nie ma się co oszukiwać... to na pewno nie jest dietetyczne ciasto... Mimo to naprawdę warte grzechu... ;)Składniki:1 szklanka
brązowego cukru1 szklanka
mąki5 łyżek
kakao1 łyżeczka
cynamonuszczypta
soli1/2 łyżeczki
sody3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 średniej wielkości
banany (wcześniej rozdrobnione widelcem)1
jajko1/4 szklanki ciepłej przegotowanej
wody1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
oleju roślinnegoMasa czekoladowa:50g
gorzkiej czekolady100g
mlecznej czekolady1/3 szklanki kremówki1 łyżka
masłaWykonanie:Do rozdrobnionych
bananów dodajemy
jajko,
mleko,
wodę i
olej. W oddzielnym naczyniu łączymy pozostałe składniki:
mąkę,
kakao,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól i
cukier. Do sypkich składników dodajemy płynne i łączymy ze sobą za pomocą szpatułki bądź łyżki.Tak przygotowane ciasto przelewamy do blaszki 22x22 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 180 st. Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy.
Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy
masło i połamaną na kawałki
czekoladę. Mieszamy energicznie aż do rozpuszczenia składników i ich połączenia - najlepiej za pomocą trzepaczki. Gdy masa będzie już bardzo gęsta i lśniąca przekładamy ją na nasze ciasto.Smacznego! ;)