ßßß
Ciasto ucierane można również wykorzystać jako spód do tortu. Mam zamiar sama to zrobić w niedalekiej przyszłości. Ciasto pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Ciasto bananowe ze względu na krem trzeba przechowywać w lodówce i spożyć jak szybciej, co jest akurat najmniejszym problemem w mojej rodzince.
Ciasto z bananami piekłam już nie jeden raz, ale ciasto bananowe z makiem to mój pierwszy wypiek, który bardzo polecam.Przepis na ciasto bananowe ucierane z makiemSkładniki : na foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm50 g masła, miękkiego150 ml cukru150 ml jogurtu1 jajko2 banany, rozgniecione50 ml maku1 łyżeczka cukru waniliowego250 ml mąki1 lyzeczka sody oczyszczonejKrem serowy – cheese frosting250 g kremowego serka, typ philadephia3 łyżki masła, miękkiego1 łyżka soku z limonki300 ml cukru pudrunasiona wanilii z jednej laskiWykonanie:Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, jogurt i banany. Wymieszaj wszystkie suche skladniki i dodaj do masy. Połącz delikatnie za pomocą łyżki.Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 170º przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem po czym dodaj serek, sok z limonki i wanilie. Wymieszaj krem i pokryj nim ostudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem się schłodził, wtedy ciasto będzie się łatwo kroić.
Polecane przepisyBabka ucierana z makiem i rodzynkamiSłodkie bułeczki z makiemŚwiąteczna strucla z makiemTarta kruszonkowa z makiem i owocami