ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe ucierane z makiem

Ciasto bananowe ucierane z makiem

nazwa

Wykonanie

Na tegoroczna Wielkanoc upiekłam bardzo fajne ciasto bananowe ucierane z makiem, pokryte serowym kremem czyli tak zwanym cheese frosting. Oprócz smacznych potraw na wielkanocnym stole nie może przecież zabraknąć pysznego ciasta.
Ciasto ucierane można również wykorzystać jako spód do tortu. Mam zamiar sama to zrobić w niedalekiej przyszłości. Ciasto pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Ciasto bananowe ze względu na krem trzeba przechowywać w lodówce i spożyć jak szybciej, co jest akurat najmniejszym problemem w mojej rodzince.
Ciasto z bananami piekłam już nie jeden raz, ale ciasto bananowe z makiem to mój pierwszy wypiek, który bardzo polecam.
Przepis na ciasto bananowe ucierane z makiem
Składniki : na foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm
50 g masła, miękkiego
150 ml cukru
150 ml jogurtu
1 jajko
2 banany, rozgniecione
50 ml maku
1 łyżeczka cukru waniliowego
250 ml mąki
1 lyzeczka sody oczyszczonej
Krem serowy – cheese frosting
250 g kremowego serka, typ philadephia
3 łyżki masła, miękkiego
1 łyżka soku z limonki
300 ml cukru pudru
nasiona wanilii z jednej laski
Wykonanie:
Utrzyj masło z cukrem. Dodaj jajko, jogurt i banany. Wymieszaj wszystkie suche skladniki i dodaj do masy. Połącz delikatnie za pomocą łyżki.
Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 170º przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.
Przygotuj krem. Utrzyj masło z cukrem po czym dodaj serek, sok z limonki i wanilie. Wymieszaj krem i pokryj nim ostudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem się schłodził, wtedy ciasto będzie się łatwo kroić.
Polecane przepisy
Babka ucierana z makiem i rodzynkami
Słodkie bułeczki z makiem
Świąteczna strucla z makiem
Tarta kruszonkowa z makiem i owocami
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-bananowe-ucierane-z-makiem