Wykonanie
Na tegoroczna Wielkanoc upiekłam bardzo fajne ciasto
bananowe ucierane z
makiem, pokryte
serowym kremem czyli tak zwanym cheese frosting. Oprócz smacznych potraw na wielkanocnym
stole nie może przecież zabraknąć pysznego ciasta.

Ciasto ucierane można również wykorzystać jako spód do
tortu. Mam zamiar sama to zrobić w niedalekiej przyszłości. Ciasto pozostaje wilgotne nawet przez kilka dni. Ciasto
bananowe ze względu na krem trzeba przechowywać w lodówce i spożyć jak szybciej, co jest akurat najmniejszym problemem w mojej rodzince.

Ciasto z
bananami piekłam już nie jeden raz, ale ciasto
bananowe z
makiem to mój pierwszy wypiek, który bardzo polecam.Przepis na ciasto
bananowe ucierane z
makiemSkładniki : na foremkę o wymiarach 15 cm x 20 cm50 g
masła, miękkiego150 ml
cukru150 ml
jogurtu1
jajko2
banany, rozgniecione50 ml
maku1 łyżeczka
cukru waniliowego250 ml
mąki1 lyzeczka
sody oczyszczonejKrem
serowy – cheese frosting250 g kremowego
serka, typ philadephia3 łyżki
masła, miękkiego1 łyżka
soku z limonki300 ml
cukru pudrunasiona
wanilii z jednej laskiWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem. Dodaj
jajko,
jogurt i
banany. Wymieszaj wszystkie suche skladniki i dodaj do masy. Połącz delikatnie za pomocą łyżki.Wylej ciasto do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 170º przez 35 minut lub do tak zwanego suchego patyczka.Przygotuj krem. Utrzyj
masło z
cukrem po czym dodaj
serek,
sok z limonki i
wanilie. Wymieszaj krem i pokryj nim ostudzone ciasto. Wstaw ciasto do lodówki, aby krem się schłodził, wtedy ciasto będzie się łatwo kroić.

Polecane przepisyBabka ucierana z
makiem i
rodzynkamiSłodkie bułeczki z
makiemŚwiąteczna
strucla z
makiemTarta kruszonkowa z
makiem i
owocami