Wykonanie

Zostałam przywitana tym
ciastem w tegoroczne wakacje u mojej przyjaciółki Outi. Lubimy razem piec. Cieszę się, że za każdym razem kiedy się spotykamy, wracam z nowymi inspiracjami na wypieki. Dzisiaj coś z kuchni fińskiej. Ciasto jest cudowne, po prostu rozpływa się w ustach. Smacznego!Składniki:125g
masła, rozpuszczonego1 szkl.
cukrucukier wanilinowy1
jajkosok wyciśnięty z jednej średniej
pomarańczy2 szkl.
mąki3 łyżeczki
sody400g
serka kremowego2 łyżki
cukru pudruowoce do dekoracjiDo rozpuszczonego
masła dodać
cukier i
jajko. Dokładnie zmiksować i wlać sok z
pomarańczy. Następnie cały czas miksując wsypać
mąkę i
sodę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Po wyłożeniu ciasta na okrągłą tortownicę średniej wielkości, pokryć je
serkiem wymieszanym z
cukrem pudrem i wyłożyć
owocami (u mnie
jabłka). Piec ok. 1 godzinę i 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 °C .